Afbeelding
Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

'Geen zwaar vervuilde grond gestort in Sliedrecht'

lokaal

SLIEDRECHT In Sliedrecht is geen zwaar vervuilde grond uit categorie 3 terechtgekomen als gevolg van grondtransporten vanuit het Papendrechtse bestemmingsplan Matena.

Dat verzekerde dinsdagavond wethouder Hanny Visser-Schlieker de gemeenteraad na vragen hierover van haar eigen partij PRO Sliedrecht. Raadslid Gerrit Venis van deze partij voelde het college van b en w al diverse malen over de grondtransporten aan de tand.

Venis vindt het vooral lastig te verteren dat de verontreinigingswaarden van de grond op de ontvangstlocatie bij boer Vink in Sliedrecht-Noord niet worden onderzocht. In plaats hiervan gaat de gemeente uit van een aanname die is gebaseerd op de gemeten verontreinigingswaarde van de grond die wordt verzet. Venis vreest dat er vanuit Papendrecht niet alleen licht verontreinigde grond uit categorie 2, maar ook zwaarder vervuilde grond uit categorie 3 wordt getransporteerd. Die angst wordt gevoed door het feit dat gronden die zwaarder vervuild zijn op slechts 160 meter afstand van de Matenasche Scheidkade zijn gelegen.

Zeer lichte verontreiniging Wethouder Visser-Schlieker stelde dat alle grondverzet vanuit Papendrecht binnen categorie 2 valt. De hoeveelheid PFOA-verontreiniging (perfluoroctaanzuur), de grote boosdoener in dit verhaal, ligt hier op maximaal 7,2 ugl per kilogram. Dat de waarde op de ontvangstlocatie in Sliedrecht-Noord niet wordt gemeten, komt doordat ander grondverzet altijd zal bijdragen aan schonere grond en daarmee metingen overbodig maakt. ,,Je krijgt een betere kwaliteit: relatief schone grond vermengt zich met minder schone grond."

De grond die wordt verzet wordt volgens de wethouder getoetst aan de kwaliteitscriteria van het Besluit Bodemkwaliteit, de Nota Bodembeheer en de handleiding die van toepassing is op PFOA-houdende grond. Bij een waarde van maximaal 7,2 ugl per kilogram is sprake van zeer lichte verontreiniging. Locaties waarvan de grond helemaal vrij is van PFOA bestaan niet, aldus Visser-Schlieker dinsdag.

advertentie
advertentie