D66 wil 'achterkamertjes- politiek' doorbreken

lokaal

SLIEDRECHT D66 zit de komende vier jaar in de oppositiebanken onder meer om de Sliedrechtse 'achterkamertjespolitiek' te doorbreken.

[door André van der Vlerk]

Dat zei eerder deze maand fractieleider René de Munck bij de aanbieding van het nieuwe coalitieakkoord 'Een dorp om trots op te zijn' aan burgemeester Bram van Hemmen.

Tijdens de afgelopen raadsvergadering spuwde De Munck zijn gal over het afgeronde formatieproces. In de coalitie die het tot 2022 voor het zeggen krijgt, zitten SGP-ChristenUnie, PRO Sliedrecht, CDA en PvdA. Vlak na de verkiezingen zag informateur Roel Augusteijn (CDA) nog een plekje weggelegd voor D66. Toen enkele weken later de aanvankelijk beoogde coalitiepartner VVD afhaakte, sprong niet D66 maar PvdA als vierde coalitiepartij op de trein. Tot ergernis van De Munk: ,,We zijn teleurgesteld, met name omdat de formateur (Nico de Jager, SGP-ChristenUnie, red.) D66 niet wilde aanhoren en ons daarmee als politiek gewicht niet serieus heeft genomen. Dit is dus de achterkamertjespolitiek van Sliedrecht – en dat willen we doorbreken."


[BIJBELTEKSTEN] De oppositiepartij ziet voor zichzelf de taak weggelegd om te bewijzen dat de 'dogma's' van SGP-ChristenUnie onjuist zijn. Hij zei dat in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen een Sliedrechter bij hem aanbelde en in 'niet mis te verstane' bijbelteksten uitlegde dat er voor een partij als D66 in Sliedrecht geen plaats is. ,,Alsof de Kerkbuurt op het punt stond om de euthanasiepillen uit te delen", grapte De Munk. ,,Gelukkig weet je op je 62ste wat relativeren is." De partij noemde het coalitieakkoord van SGP-ChristenUnie, PRO Sliedrecht, CDA en PvdA een 'tiny document' dat volstaat met wollig taalgebruik. Bij afwezigheid van concrete beleidsplannen voorziet zijn partij veel schorsingen. Met een knipoog naar de vermeende achterkamertjespolitiek: ,,Zeventien hennen in een kippenhok maar er is altijd wel iemand die de andere kant opkijkt."

[MEER KRITIEK] Ook VVD en Slydregt.nu hadden veel kritiek op het coalitieakkoord. Hun bezwaren gingen met name over de weigering van de coalitie om de zondagopenstelling van winkels en detailhandel nabij de A15 te verruimen.

advertentie