Bram van Hemmen laat zien wat alcohol doet met de hersenen.
Bram van Hemmen laat zien wat alcohol doet met de hersenen. Romy den Otter

Burgemeester geeft les over alcohol

29 juni 2018 om 09:25 lokaal

SLIEDRECHT Het is heel rustig in groep 8 van de Prins Willem Alexanderschool als de burgemeester aanklopt en naar binnen gaat. Nadat alle leerlingen zichzelf hebben voorgesteld, mogen zij alles aan Bram van Hemmen vragen wat ze over hem willen weten. Zo komen ze te weten dat hij eerst helemaal geen burgemeester wilde worden, dat de ketting die burgemeesters altijd dragen eigenlijk een 'keten' heet, dat Bram van Hemmen alweer vijf en een half jaar burgemeester van Sliedrecht is en dat hij het contact met mensen het leukste vindt aan zijn baan.

door Romy den Otter

Als alle vragen van de leerlingen zijn beantwoord, vraagt Van Hemmen aan hen wie er weleens een drankje met alcohol heeft geproefd. Er gaan heel wat vingers de lucht in. De meeste kinderen hebben ooit eens een slokje wijn of bier van vaders, moeders of tantes gedronken. Hieraan voegt bijna iedereen toe dat ze het erg vies vonden. Burgemeester Van Hemmen vertelt dat het in West-Europa heel normaal wordt gevonden om alcohol te drinken, maar alcohol is een vervelend goedje als je er teveel van neemt.

Alle kinderen luisteren aandachtig naar de burgemeester als hij uitlegt welke functies de hersenen vervullen en hoe de hersenen zich ontwikkelen. ,,De hersenen groeien tot je 25 bent. Daarvoor zijn de delen van het brein die zorgen voor zelfbeheersing, oordeel, verstand, voorzichtigheid, intelligentie en geheugen nog niet volgroeid", vertelt Bram van Hemmen. ,,Als je op jonge leeftijd al begint met het drinken van alcohol, kan dat de ontwikkeling van je hersenen verstoren."

Veel kinderen hebben ook weleens iemand gezien die dronken was en vertellen wat hen opviel. ,,Mensen die dronken zijn doen de meest gekke dingen, omdat alcohol de hersenen verdooft", legt Van Hemmen uit. ,,Alcohol is eigenlijk een gif. Jongeren die op jonge leeftijd al beginnen met het drinken van alcohol, beschadigen niet alleen hun hersenen, maar hebben ook vijf keer eerder kans op een verslaving."

De klas krijgt een filmpje te zien over de 13-jarige Jimmy, een jongen die een alcoholvergiftiging had opgelopen, nadat hij een hele fles Safari had leeggedronken. Hij deed dit onder druk van zijn vrienden, tegen wie hij geen 'nee' durfde te zeggen. Sommige kinderen geven toe dat zij het ook weleens moeilijk vinden om 'nee' te zeggen. De burgemeester zegt hierop: ,,De enige die ervoor kan zorgen dat je niet gaat drinken, ben je zelf. Vrienden die zeggen dat je mee moet doen, omdat je anders een mietje bent, zijn geen echte vrienden."

Bram van Hemmen geeft intussen al 6 jaar dit soort lessen in de groepen 8 van verschillende basisscholen in Sliedrecht. Hij hoopt jongeren op deze manier te bereiken en weerbaar te maken tegen de verleiding van alcohol. ,,Ik ben hier niet om een preek te houden", sluit Bram van Hemmen de les af. ,,Ik hoop alleen dat jullie na zullen denken als je ooit alcohol aangeboden krijgt. Uiteindelijk is het je eigen verantwoordelijkheid en je eigen keuze."

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie