Curiosa, kleding, serviesgoed en speelgoed. Alle tweedehandsspullen krijgen een tweede leven in Gambia.
Curiosa, kleding, serviesgoed en speelgoed. Alle tweedehandsspullen krijgen een tweede leven in Gambia. Hans de Jongh

De Jongh zamelt in voor Gambia

4 mei 2020 om 08:19 Maatschappelijk

SLIEDRECHT Hans de Jongh uit Sliedrecht heeft een hart voor Afrika. Hij helpt alleenstaande vrouwen en hun kinderen in Gambia. Sinds kort heeft hij een bestelauto waarmee hij tweedehands spullen bij mensen in de regio op verzoek thuis ophaalt. Deze spullen stuurt hij op naar Gambia.

De vrouwen in Gambia verkopen deze artikelen en zo verdienen zij hun eigen geld voor eten en scholing. ,,Op deze manier zijn twee partijen blij", stelt Hans. ,,De vrouwen en hun kinderen hebben geen honger en ze hoeven niet op zoek naar geluk in Europa."

NOOD HOOG Uiteraard neemt Hans de door de overheid vastgestelde coronamaatregelen in acht. De mensen kunnen de spullen bij de voordeur of in de tuin neerzetten en op het afgesproken tijdstip haalt hij de spullen op. Er is dus geen contactmoment. Hij is net een paar weken terug uit Gambia en weet als geen ander dat de nood hoog is daar. Het toerisme ligt helemaal plat.

WERKLOOSHEID Gambia is een van de allerarmste landen van Afrika en er is een hoge werkeloosheid. De dozen voor de vrouwen zijn gevuld met kleding, serviesgoed, curiosa en speelgoed.

,,Ik ben er graag bij als de dozen uitgedeeld worden", zegt Hans. De eerste doos is gratis. Als de vrouwen de artikelen uit de doos verkopen, hebben ze geld om de tweede doos te kopen.

Hij vervolgt: ,,Tweedehands artikelen zijn daar erg gewild. Het is de bedoeling dat de vrouwen verantwoordelijkheid voor hun onderhoud dragen. Je kent toch het spreekwoord: 'Geef een man een vis dan heeft hij die dag te eten, je kunt iemand beter leren vissen dan heeft hij z'n leven lang vis te eten'."

a Hans transporteert ook meubels en witgoed naar Gambia. De spullen mogen ook afgegeven worden bij het Gambia Centrum Sliedrecht (Rivierdijk 669 in Sliedrecht), het telefoonnummer is 06 - 28923741. In Sliedrecht haalt Hans de spullen gratis op en buiten Sliedrecht vraagt hij een benzinevergoeding.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie