Afbeelding
Pixabay

Let op: zondag gaat de wintertijd in

Maatschappelijk

SLIEDRECHT Aankomend weekend, in de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 oktober, gaat de wintertijd in. Om 03.00 uur gaat de klok een uur achteruit. Dat betekent een uurtje meer slaap. En ook dat het vanaf zondag ‘s ochtends wat eerder licht wordt en ‘s avonds wat eerder donker.

Wintertijd is in feite de normale tijd en deze duurt vijf maanden. Tijdens de zomertijd wordt er afgeweken van deze standaardtijd. Op de laatste zondag van oktober gaat de wintertijd in en op de laatste zondag van maart eindigt deze wintertijd weer.

STANDAARDTIJD Vroeger was er nooit sprake van een wintertijd. Er was gewoon een standaardtijd. Deze standaardtijd word vanaf 1909 in Nederland ingevoerd. Pas in de tweede wereldoorlog was er sprake van een zomertijd en dus ook een wintertijd. De oliecrisis in 1973 zorgde ervoor dat bijna elk land een zomer en een wintertijd ging gebruiken. Er bestaat nog steeds discussie over de zomertijd/wintertijd. Het verzetten van de klok kan leiden tot slaapproblemen en wat wetenschappers een ‘social jetlag’ noemen: een bioritme dat uit de pas loopt met werk- of schooltijden. Daarnaast zou het kunnen leiden tot gezondheidsproblemen.

Naast de mensen kunnen ook sommige huisdieren of gedomesticeerde dieren op de boerderij er last van hebben omdat ze op een bepaalde tijd eten of drinken krijgen. Deze dieren zitten dan nog in het ritme van de zomertijd, terwijl het baasje naar de wintertijd is geschakeld. 

WILD Dieren in het wild hebben hier uiteraard geen last van omdat ze niet altijd om bijvoorbeeld 07.00 eten krijgen. Zij gaan gewoon geleidelijk mee met de zonsopkomst en zonsondergang. Dieren in het wild hebben echter te maken met andere problemen. Omdat bijvoorbeeld verkeersstromen op andere tijden op gang komen, komen er in de periode rond het verzetten van de klok opmerkelijk meer ongelukken met wild voor dan op andere momenten in het jaar. Om die reden wordt deze dagen een campagne gehouden waarbij op diverse plekken op de Veluwe automobilisten gewaarschuwd worden.

De wintertijd duurt tot eind maart 2021. Op zondag 28 maart 2021 om 02.00 uur gaat de zomertijd weer in.

EZELSBRUGGETJES Veel mensen twijfelen elk jaar weer of de klok nou vooruit of achteruit moet. In de wintertijd gaat de klok één uur achteruit en dus kun je dus een uur extra slapen. Met de zomertijd gaat de klok één vooruit en slaap je dus een uur minder. Er zijn verschillende ezelbruggetjes om dit te onthouden. Een ezelsbruggetje is: ‘als het weer achteruit gaat, gaat de klok een uur achteruit en als het weer vooruit gaat, gaat de klok een uur vooruit’. Achteruit gaan van het weer betekent dat het kouder wordt en vooruit gaan betekent dat het warmer wordt. Een ander ezelsbruggetje is dat de klok in het voorjaar vooruit gaat. Dit betekent automatisch dat de klok in het najaar achteruit gaat.

Bron: Kalender-365.nl

advertentie
advertentie