Afbeelding
Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Vijf jaar Stichting Struikelstenen Sliedrecht

18 april 2021 om 11:40 Maatschappelijk

SLIEDRECHT Dinsdag 20 april is het vijf jaar geleden dat de Stichting Struikelstenen Sliedrecht werd opgericht. In die vijf jaar heeft de stichting onder andere bewerkstelligd dat er in drie opeenvolgende jaren 35 van de in totaal 40 Struikelstenen zijn gelegd. De Duitse kunstenaar Gunter Demnig van het internationale project Stolpersteine kwam hiervoor naar Sliedrecht en legde de herdenkingsstenen op elf verschillende adressen.

Op 6 februari 2017, binnen een jaar na de oprichting, werden de eerste 11 stenen op in totaal drie adressen gelegd. In 2018, op 27 en 28 april, volgden er 10 stenen op vijf adressen. Op 7 oktober 2019 vond vooralsnog de laatste steenlegging door Demnig plaats, toen ging het om in totaal 14 stenen op drie adressen. De steenlegging die voor 11 november 2020 gepland stond, twee stuks, kon vanwege de coronamaatregelen helaas niet doorgaan. De stichting hoopt deze stenen dit voorjaar alsnog zelf te leggen zodra de regels versoepeld zijn. De laatste stenen zullen eind 2021 gelegd worden, hopelijk dan weer door Demnig zelf. Meer informatie over voor wie de stenen gelegd zijn, staat vermeld op de website van de stichting: www.struikelstenensliedrecht.nl.

De Stichting Struikelstenen Sliedrecht is in 2016 op initiatief van Gerrit Venis opgericht. Samen met Ronald Kitsz, Maria Stam, Anja van der Starre en Gwen Talsma vormde hij het bestuur. Toen Talsma eind 2018 naar Brabant verhuisde, trad Rien Visser aan als voorzitter. Doel van de stichting is de herinnering aan Joodse en andere medeburgers die vanuit Sliedrecht door de Nazi’s in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en zijn omgekomen levend te houden. Tot de doelgroep van het project behoren onder andere Joden en politieke gevangenen. Het gaat daardoor in Sliedrecht om tenminste 40 personen: 18 Joodse inwoners, 10 Joodse onderduikers, 1 onderduikgeefster die Joodse kostgangers/onderduikers had en 11 Merwedegijzelaars, jonge mannen die zijn opgepakt bij een razzia als represaille voor het ombrengen van twee NSB-landwachten.

De stichting tracht haar doel niet alleen te verwezenlijken door het plaatsen van herinneringsstenen, maar wil de Sliedrechtse bevolking ook informeren over de gevolgen van deze deportaties en hen betrekken bij de nagedachtenis van deze vroegere dorpsgenoten. Voorafgaand aan de steenlegging worden er daarom altijd verhalenavonden georganiseerd. Daarnaast worden de gelegde stenen ieder jaar gepoetst door zeer betrokken leerlingen van enkele scholen. Op deze manier houdt de stichting ook bij de jeugd de herinnering aan de ingrijpende gebeurtenissen van meer dan 75 jaar geleden levend. Ook dit voorjaar hoopt de stichting de struikelstenen weer met veel leerlingen schoon te maken.

Ook nadat alle 40 stenen in Sliedrecht zijn gelegd wil de stichting actief blijven. Niet alleen met de jaarlijkse schoonmaakbeurt van de stenen en het geven van gastlessen op scholen, maar ook met bijvoorbeeld het uitgeven van een boek(je). Hierin wil men de verhalen van de mensen waarvoor stenen gelegd zijn vertellen, compleet met een wandelroute langs de stenen.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie