Nel en Teus Verschoor zijn naarstig op zoek naar opslagruimte voor het werk van De Hoeksteen.
Nel en Teus Verschoor zijn naarstig op zoek naar opslagruimte voor het werk van De Hoeksteen. Marjanne Dijkstra

Wie helpt De Hoeksteen aan opslag?

20 mei 2021 om 11:45 Maatschappelijk

SLIEDRECHT Ze staan samen wat op te ruimen in de hal van het gebouw aan de Rivierdijk waar ze tegenwoordig huist. Het echtpaar Nel en Teus Verschoor - 'maar Nel is het meest actief' - is al vijfendertig jaar betrokken bij Roemenië-werkgroep De Hoeksteen, die spullen inzamelt en transporteert naar Roemenië. De Hoeksteen verliest nu binnenkort haar opslagruimte en de toch nog zo nodige transporten komen in gevaar. Er wordt nu hard gezocht naar een nieuwe plek om de spullen op te slaan.

door Marjanne Dijkstra

Nel vertelt: ,,Eerst brachten we met De Hoeksteen vooral voedselpakketten naar Roemenië. Na de revolutie in het land zijn we ook gestart met het transporteren van materialen. Ik werd toen gevraagd mee te gaan. Eerst twijfelde ik, de reis erheen duurt alleen al twee dagen en we hadden een jong gezin met drie kinderen, maar Teus vond dat ik moest gaan. Hij regelde alles thuis. De eerste keer dat ik in Roemenië kwam, schrok ik van de grenzeloze armoede die er was. Als je geen werk hebt, heb je niet zoals hier een uitkering en instanties als de voedselbank om je te helpen. We gingen daar naar een kindertehuis en dat maakte veel indruk op me. De kinderen wilden graag met je knuffelen en waren zo verdrietig dat we weer weg gingen." Sindsdien is Verschoor meerdere keren mee geweest met transporten naar Roemenië. ,,In het begin was ook de communicatie met het land lastig. De taal is heel erg moeilijk en bellen was duur. Door de komst van WhatsApp is dat allemaal wel wat makkelijker gemaakt en hebben we meerdere keren per week contact. Natuurlijk is de situatie in het land wel verbeterd de afgelopen dertig jaar, maar dat is vooral in de steden. In dorpen en op het platteland is er nog veel armoede. Er zijn net weer transporten vertrokken met schoolmeubelen. Die komen van scholen hier die op nieuw meubilair over gaan."

Eerder hield De Hoeksteen inzamelingen voor spullen en die werden opgeslagen om later op transport te gaan. Door het coronavirus kunnen de inzamelingen niet doorgaan, maar toch krijgt de werkgroep nog steeds spullen. Ze moeten nu uit het pand en ondanks verschillende pogingen hebben ze nog geen nieuwe opslag gevonden. ,,We zijn nu veel spullen weg aan het doen, maar we hebben ook spullen die nodig zijn voor de transporten zoals koffiekannen, kratten en koelboxen. We zoeken een ruimte in Sliedrecht - het mag ook een grote container zijn - die droog is en waar we spullen op kunnen slaan. We hoeven hier niet halsoverkop weg, maar er komt wel een einde aan en voor die tijd willen we hier graag alles weg hebben. We houden goede moed dat er wat op het pad van de werkgroep komt. We doen dit werk met liefde voor Roemenië en de mensen daar." Wie meer informatie heeft over een eventuele ruimte voor De Hoeksteen kan bellen met 0184-419235 of 06-18413206.

.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie