'Voor de 75e keer, géén lozingen meer'  was zaterdag te lezen op het spandoek.
'Voor de 75e keer, géén lozingen meer' was zaterdag te lezen op het spandoek. Richard van Hoek Fotografie

75 keer naar Dordt met vuile grond

25 augustus 2021 om 13:56 Maatschappelijk Dossier Chemours

SLIEDRECHT Het begon allemaal in het voorjaar van 2019, de actie Retour Afzender. De actie werd vanuit de plaatselijke PvdA-afdeling opgezet en elke week toog er een groepje mensen op de fiets over de Baanhoekbrug naar Dordrecht met emmertjes met vervuilde grond naar het Dordtse Chemours. Op die manier brachten de actievoerders de vervuilde grond uit Sliedrecht terug naar de vervuiler. Dit weekeinde gingen de actievoerders voor de 75e keer op pad met emmertjes vervuilde grond.

door Marjanne Dijkstra

Ton Schippers (79) is een van de bewoners van Baanhoek die al vanaf het begin mee fietst naar Dordrecht, door weer en wind. Hij vertelt: ,,In 2019 zijn we de actie gestart onder de naam Retour Afzender, toen nog opgestart vanuit de Partij van de Arbeid. PRO Sliedrecht sloot zich al snel bij ons aan en met een wisselend aantal mensen zijn we steeds emmertjes grond blijven brengen bij Chemours. Vanuit de landelijke PvdA moest onze actie toen worden opgeschort, maar ik ben eigenlijk altijd door blijven gaan. Ook ben ik een paar keer alleen geweest, ik vind dit een té belangrijke kwestie.”

Chemours was niet altijd blij met de actie, zo denkt Schippers. ,,Ze dachten wellicht dat de actie na een aantal keer wel over zou zijn, maar ik ben zelf inmiddels al meer dan tachtig keer daar aan de poort geweest. Een keer eerder hebben we nog op ludieke wijze een bezem overhandigd, maar nu komen we niet meer voorbij het hek. Deze keer had ik ook groenten mee, courgettes uit eigen tuin. Er is bekend geworden dat het niet verstandig is om binnen een kilometer van Chemours vandaan groenten en fruit uit eigen tuin te eten. Wat moet ik er dan nog mee?”

Van opgeven wil Schippers niets weten. ,,Ik stop pas als er nul uit de pijp komt. Ik hoop dat er meer mensen zich bij ons aansluiten, want dit geluid mag harder worden gehoord. In het verleden zijn wij onderzocht op de hoeveelheid PFAS in ons bloed, ik had vier keer zoveel als toegestaan en een van mijn buren - die elke dag in de rivier zwemt - wel acht keer zoveel. Dat afdoen als ‘toeval’ vind ik echt beneden alle peil.”

Binnenkort dient een rechtszaak tegen Chemours, aangespannen door de gemeenten Sliedrecht, Dordrecht, Papendrecht en Molenlanden. De gemeenten willen dat de rechter vaststelt dat de bedrijven in strijd met de wet hebben gehandeld bij de uitstoot van de ‘zeer zorgwekkende stoffen’ PFOA en GenX.

Meer weten? Lees dan ons complete Chemours-dossier met al het nieuws en de achtergronden.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie