Christelijke Oratorium Vereniging Soli Deo Gloria.
Christelijke Oratorium Vereniging Soli Deo Gloria. Privé

COV Soli Deo Gloria kijkt vooruit

17 oktober 2021 om 09:21 Maatschappelijk

SLIEDRECHT Christelijke Oratorium Vereniging Soli Deo Gloria staat weer in de startblokken. Om te beginnen met een concert op 13 november met stukken van Schubert en Bruckner.

door Eline Lohman

Ze zijn er trots op, vertellen voorzitter Piet Batenburg en bestuurslid Nelly den Dikken: de hele coronaperiode heeft Soli Deo Gloria gewoon doorgerepeteerd. Piet: ,,We hebben absoluut niet stilgezeten. Een tijdje hebben we vanuit de kerk gerepeteerd met een klein groepje, met een livestream, maar op een gegeven moment mocht dat niet meer. Toen heeft onze dirigent een studiootje gebouwd en is gaan livestreamen. Geweldig dat hij dit gedaan heeft, want zo konden we gewoon doorgaan. Fijn dat we nu weer in het echt met elkaar kunnen zingen.” De coronatijd heeft er voor Soli Deo Gloria wel ingehakt. Zo’n vijftien leden haakten af en daardoor heeft het koornieuwe leden nodig. Ze hebben er nog steeds zo’n zeventig, maar nieuwe zangers mogen gerust mee komen zingen, volgens Piet en Nelly. Het eerstvolgende concert is op 13 november, in de Grote Kerk. Nelly: ,,We zingen dan drie stukken, van Schubert en Bruckner. De leden hebben dit nootje voor nootje ingestuurd tijdens de coronaperiode en we merken dat dit echt vruchten afwerpt - de kwaliteit is heel hoog en daar zijn we erg blij mee.” De leden oefenen ook al voor het voorjaar, wanneer de MatthäusPassion weer op het programma staat, ook in de Grote Kerk, op 9 april. ,,We willen weer gaan werken met projectleden”, zegt Piet. ,,Daar zijn we jaren geleden mee begonnen en dat bevalt goed. Iedereen die het leuk vindt om mee te zingen als gastzanger of gastzangeres, kan zich inschrijven voor het project en in april meezingen met het koor. Er is altijd aardig wat belangstelling onder projectleden voor de MatthäusPassion.”

Zowel het concert in november als de opvoering van de MatthäusPassion in april vinden plaats onder de concertnaam ‘Drechtsteden Concertkoor’, om een nog breder publiek en nog meer projectleden uit de regio aan te spreken. Nelly: ,,Wij zijn van huis uit een Sliedrechts koor, maar in de loop der jaren hebben we aansluiting gekregen van mensen van buiten het dorp. Inmiddels komt de helft van onze leden van buiten Sliedrecht. We blijven als COV Soli Deo Gloria verbonden aan de concerten, maar wijzigen de naam van de concerten wel naar Drechtsteden Concertkoor wanneer we optreden. Soli blijft Soli!” COV Soli Deo Gloria zingt altijd met een professioneel live-orkest, met deskundige solisten. Piet onderstreept het belang van de juiste mensen op de juiste plek. ,,Wij zijn gigantisch blij met dirigent Danny Nooteboom, zangcoach Eise van Es en vaste repetitor André de Jager. Voor ons een gouden trio.” Volgens Nelly is het ‘meer dan alleen zingen’. ,,Onderling hebben we het heel gezellig. Er is aandacht voor elkaar en samen bouwen we een stuk op. Soli geeft vreugde en dat is kenmerkend voor dit koor.”

Eline Lohman

advertentie
advertentie