Een medewerker van de noodopvang maakt een bed op
Een medewerker van de noodopvang maakt een bed op Lex van Steenis

Asielzoekers verwacht in Sliedrecht

Maatschappelijk

SLIEDRECHT Het gemeentekantoor, gevestigd aan de Industrieweg 11, is beschikbaar om maximaal vijftig asielzoekers tijdelijke opvang te bieden. Omwonenden en raadsleden kregen dinsdag een rondleiding door de noodopvang. Mogelijk komen woensdag 21 september asielzoekers naar Sliedrecht. 

door Lex van Steenis

Er zijn tal van werkzaamheden verricht om de opvanglocatie te realiseren. In het gebouw is onder andere een recreatieruimte en een aparte ruimte waar kleding kan worden gewassen. Om te douchen zullen asielzoekers eerst naar buiten moeten. Daar staat een unit met douches. Er worden manieren onderzocht om de asielzoekers dagbesteding te bieden. Verschillende vrijwilligers hebben zich gemeld. Dinsdag werden de bedden opgemaakt in het gemeentekantoor.

RONDLEIDING Nora woont vlak bij de opvanglocatie. Zij kreeg een rondleiding door de noodopvang. Nora: ,,Ik vind het goed dat omwonenden worden betrokken bij de crisisnoodopvang. Ik hoop dat meer gemeenten asielzoekers zullen opvangen. Het is je plicht als mens om hier hulp te bieden. Ik vind dat de opvang in Sliedrecht keurig is georganiseerd. Als je die beelden van Ter Apel ziet, is dit een hele rust. De asielzoekers hebben die rust nodig. Ik hoop dat de mensen het hier naar hun zin krijgen. Ik zou het mooi vinden als de asielzoekers worden betrokken bij het verenigingsleven. Dan hebben ze dagbesteding.”

Ook raadsleden waren dinsdag welkom om een kijkje te nemen bij de noodopvang. Mark Jongeneel, fractievoorzitter van Slydregt.NU was aanwezig. Mark: ,,We vinden het vervelend dat we als gemeente verantwoordelijkheid moeten nemen voor het wanbeleid van het landelijke kabinet. Wij als fractie geven de burgemeester het voordeel van de twijfel in solidariteit met de mensen uit Ter Apel. Zij hebben alle gevolgen van het wanbeleid op hun bordje gekregen. Daarom nemen we onze verantwoordelijkheid.”

,,Het is een nette opvanglocatie in Sliedrecht, maar één ding is een doorn in het oog van Slydregt.NU, de gescheiden gebedsruimtes. Een stilteruimte is acceptabel, maar een gescheiden gebedsruimte niet. In Nederland maken we geen onderscheid tussen mannen en vrouwen. Hiermee geef je als overheid een verkeerd signaal af.”

POORT SLUIT IN AVOND Marieke Kuysters, communicatieadviseur bij de gemeente Sliedrecht, vertelt dat de poort aan de Industrieweg om 23:00 sluit. Op de website van de gemeente Sliedrecht staat dat er op dit moment geen sprake is van een avondklok voor de locatie van de crisisnoodopvang.

De unit waar asielzoekers kunnen douchen
Afbeelding
Recreatieruimte
Afbeelding
advertentie
advertentie