De doorgeefkast in Bleskensgraaf trekt veel mensen uit de regio.
De doorgeefkast in Bleskensgraaf trekt veel mensen uit de regio. Christine Franken

Doorgeefkasten een succes in regio Sliedrecht

7 september 2023 om 15:30 Maatschappelijk

SLIEDRECHT Alles wordt duurder en dat vormt een behoorlijke aanslag op menig huishoudbudget. Hoe welkom zijn dan koopjes of gratis producten. Deze laatste vind je in de zogeheten buurtkasten of doorgeefkasten. Her en der staan ze verspreid in de regio. Passanten mogen er gratis iets uit meenemen.

door Ditty van Drenth

‘Welkom bij Liefs voor jou’ staat er op de minibieb en doorgeefkast aan de Heulenslag in Bleskensgraaf. De metalen kast staat aan de wegzijde van de oprit van particulier initiatiefneemster Christine Franken. De deuren van de minibieb en doorgeefkast zijn bij ‘goed weer’ geopend voor passanten of bezoekers die iets uit de kast willen meenemen, ruilen of doneren. En bij regen of harde wind zijn de deuren dicht, maar de passanten kunnen de kast dan zelf openen.

,,Er wordt veel gebruik gemaakt van de doorgeefkast”, vertelt Christine. Gemiddeld komen er vijftien personen per dag bij de kast. Uit de doorgeefkast kunnen (kinder) boeken, tijdschriften, speelgoed, levensmiddelen en verzorgingsproducten worden meegenomen. De laatste twee genoemde artikelen zijn specifiek bedoeld voor mensen die niet veel te besteden hebben. Ook is ‘Liefs voor jou’ een menstruatie uitgifte punt (MUP) van Stichting Armoedefonds.

De eerste, kleinere kast is in december 2021 geopend uit oogpunt van duurzaamheid. Het kleine kastje wat begon met boeken, tijdschriften en speelgoed, is nu uitgegroeid naar een grotere kast waar ook ruimte is voor twee planken levensmiddelen en verzorgingsproducten.

,,We zijn blij dat we door middel van de kast mensen, die het, het hardste nodig hebben, een steuntje in de rug kunnen geven.” Er worden regelmatig levensmiddelen en verzorgingsproducten gedoneerd door mensen die ze over hebben of gekregen hebben in hun kerstpakket.

,,Uiteraard geldt voor de levensmiddelen dat ze niet over de THT datum mogen zijn.” In de doorgeefkast vind je geen curiosa of kleding. ,,Dat is een bewuste keuze, omdat de kast daar te klein voor is.”

Buurtkasten Sliedrecht

Achter de Gereformeerde Kerk in Sliedrecht, aan de Middeldiepstraat op de hoek van de Oranjestraat, staat sinds begin van dit jaar een buurtkast. Deze is op initiatief van de diaconie geplaatst. ,,De buurtkast is speciaal bedoeld voor mensen die moeilijk rond kunnen komen”, stelt Mari Bakker, voorzitter diaconie. De buurtkast bevat houdbare levensmiddelen, hygiëne- en schoonmaakproducten.

In de Frans Halsstraat in Sliedrecht hangt sinds de zomerperiode in 2020 ook een buurtkast. Hier kunnen passanten gratis een boek uitzoeken. Mini-bieb Frans Hals is dagelijks geopend vanaf acht uur ‘s morgens. ,,’s Zomers zijn we vaak tot 21.00 uur geopend, in de wintermaanden sluiten we als het donker wordt”, vertelt initiatiefneemster Linette Trapman. ,,Sommige boeken wil ik graag in de mini-bieb houden, zodat veel mensen er plezier aan kunnen beleven. Bij deze boeken staat er op de voorkant ‘Retour naar mini-bieb Frans Hals’.”

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie