Jan blijft aan het klussen tot hij vindt dat het perfect is.
Jan blijft aan het klussen tot hij vindt dat het perfect is. Jan Wieman

Jan Stuij zorgt weer voor een kerstattractie

25 december 2019 om 08:08 Mensen

SLIEDRECHT Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen in de Hugo de Grootstraat: de voortuin van Jan Stuij. Ieder jaar bedenkt de man samen met zijn vrouw weer nieuwe elementen die aan het schouwspel kunnen worden toegevoegd.

door Jan Wieman

Het is duidelijk met hoeveel plezier de 73-jarige Jan Stuij maandenlang bezig is met de kerstversieringen. Vanaf oktober wordt alles uit de twee loodsen in Brandwijk gehaald, als eerste wordt het paneel van de blokhut geplaatst en langzaam maar zeker breidt het zich uit. ,,Maar in de zomer ben ik er ook mee bezig", zegt Jan. ,,Dan knutsel ik dingen in elkaar die ik de komende kerstperiode denk te kunnen gaan gebruiken. Mijn vrouw is ook iemand die veel dingen bedenkt, zij heeft goede ideeën over wat we zouden kunnen doen of op een andere manier, dan kijken we of het ook mogelijk is." Het financiële plaatje moet ook in de gaten gehouden worden, maar dat is niet altijd het belangrijkste, het plezier wat ze eraan beleven is ook iets waard.

Dit jaar kent de tuin twee verschillende kanten. Aan de ene kant zijn er boerderijen en een berglandschap met skiënde figuren te zien. Alles kan bewegen en in de avonduren is er sfeerverlichting. Aan de andere kant van de deur is er meer een winterlandschap met in het midden een kerstman die uit de schoorsteen te voorschijn komt. Jan heeft er duidelijk zelf ook veel plezier om als het ding in beweging komt. Ook hier is er sprake van veel sfeerverlichting. Verderop in de straat staan bij buurtbewoners ook een aantal lantaarns, in de boom en op het dak laserverlichting, zodat mensen min of meer naar de tuin worden geleid.

Om half vijf gaat de verlichting van alle figuren en attracties aan en gaat alles bewegen wat maar mogelijk is: skiërs, een lift, sneeuwlantaarns, de al genoemde kerstman. Dat is ook de tijd dat de mensen, maar vooral de kinderen, komen kijken. Jan: ,,Er zijn moeders die samen met hun kinderen nog even voor het naar bed gaan hier komen kijken en altijd zien die kinderen weer iets nieuws. Dan staan ze hier te wijzen en te roepen en vooral blij te zijn." Inmiddels zijn er al diverse verslaggevers van de regionale radio en televisie en de schrijvende pers bij huize Stuij in de Hugo de Grootstraat langs geweest en Jan geniet van al die belangstelling.

's Avonds om half 11 gaat de stekker eruit want Jan moet om drie uur zijn bed weer uit om de kranten te tellen en te gaan bezorgen. ,,De zondag is voor mij de ergste dag want dan moet ik uitslapen en dat kan ik helemaal niet mee", grapt hij. Maar het kranten bezorgen in de buurt is voor hem wel belangrijk vertelt hij, want daarmee kan hij ook alle spulletjes betalen die hij nodig heeft of wil hebben voor de kerstvoortuin. Met Kerstmis gaat hij samen met zijn gezin genieten van lekker eten en neemt hij rust. Hij ziet wel hoeveel kinderen en volwassenen komen genieten van de attracties in de tuin. Na de eerste week van januari wordt de tuin weer ontruimd en keert de rust in de straat ook weer terug.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie