Afbeelding
Sofie van Voorst

Zij vieren feest op schrikkeldag

28 februari 2020 om 08:20 Mensen

SLIEDRECHT Morgen is het weer zo ver: 29 februari. Een bijzondere dag die maar één keer in de vier jaar voor komt. De kans dat je geboren wordt op 29 februari is 1 op 1.461. Sofie van Voorst uit Sliedrecht is één van hen. Ze vertelt: ,,Toen ik 8 werd was ik voor de tweede keer écht jarig en had ik door dat er iets was met mijn verjaardag. Daarvoor dacht ik dat ik tegelijk jarig was met mijn moeder, op 1 maart. Overigens vieren we het wel vaak samen. Dit jaar is wel een bijzonder jaar: ik word 4, maar natuurlijk gewoon 16. Dat is wel een leuke leeftijd. Ik vier het op de echte dag en mijn moeder viert haar verjaardag nu met mij mee. Ik geef ook nog een feestje voor mijn vriendinnen met lekkere hapjes en muziek. Het grappige aan mijn verjaardag vind ik dat als het schrikkeljaar is, iedereen extra blij voor me is op mijn verjaardag en allemaal zeggen 'nu ben je écht jarig. Zelf vind ik het ook wel tof, dit jaar heb ik een dag die van mij is." Sofie is niet de enige in de familie die op 29 februari jarig is. ,,Mijn overgrootoma was ook op die dag jarig en mijn moeder had een goede band met haar. Mijn moeder was op 17 februari uitgerekend en toen het zo lang duurde voor ik werd geboren dacht iedereen dat ik op de 29e zou komen. Het is wel mooi dat ik ook op die dag werd geboren."

'KINDEREN ZIJN OUDER DAN IK' Ans Ouwerkerk wordt op 29 februari 13. ,,Het is best relaxed als mensen van mijn leeftijd mopperen over de 50: ik ben nog naar 13", grapt ze. ,,Toen ik jong was had ik geen idee dat ik op een bijzondere dag jarig was, het is dan vaak al spannend genoeg dat je jarig bent. Toen ik twaalf werd zei ik op school dat ik pas drie werd en trakteerde ik op lollies. Later was ik er minder mee bezig. Mijn verjaardag werd wel grappig toen ik kinderen kreeg. Steeds waren ze weer aan het rekenen hoe oud ik dan werd en of ze al ouder waren dan ik. Twee jaar geleden werd mijn jongste twaalf en was daarmee even oud als ik, maar nu ben ik echt de jongste in huis." Aan haar verjaardag heeft Ans wel een leuk souvenir overgehouden: ,,Ik bezig een lepeltje van de stad Purmerend. Dat is namelijk de stad van de schrikkeljarige. Toen ik werd geboren stuurde mijn moeder een geboortekaartje en kreeg ze het lepeltje opgestuurd." Ans is overigens niet de enige in de familie die op schrikkeldag jarig is. ,,Ik heb een oom - hij woont ook in Sliedrecht - die ook op 29 februari jarig is. Dat vind ik extra bijzonder. Mijn ouders hielden vroeger wel strikt vast aan 1 maart met feliciteren: op 28 februari was ik echt nog niet jarig. Nu vier ik mijn verjaardag eigenlijk alleen nog in een schrikkeljaar. Het mooie is wel dat iedereen er rekening mee houdt: niemand zegt af voor mijn feestje."

JA-WOORD OP SCHRIKKELDAG  Cora Nederlof en Onno Houtman trouwden op 29 februari 1980 in Sliedrecht. Inmiddels woont het paar al jaren in Dordrecht, maar alles begon in het Baggerdorp. Cora vertelt: ,,Voor die tijd hadden we een bijzondere bruiloft. We trouwden in stilte met alleen familie en stuurden onze vrienden een kruiswoordpuzzel op een kaartje waaruit bleek dat we waren getrouwd. We zijn niet zo van de dagen, het belangrijkst is dat je het goed hebt met elkaar." En dat heeft dit paar dat dit jaar voor de 10e keer echt haar huwelijksdag viert, maar natuurlijk al veertig jaar een echtpaar is, zeker. Ze kregen twee zoons en hebben ook nog twee schoondochters. Vieren doen ze hun huwelijksdag toch een beetje. ,,In theorie hechten we er niet zoveel waarde aan. Vroeger werden we er meestal aan herinnerd als we bloemen kregen van onze ouders. Toch is het wel leuk om samen wat te doen, je moet tenslotte zelf de slingers ophangen in het leven. Dit jaar doen dat door met kinderen en aanhang ergens lekker te gaan eten."

In Sliedrecht zijn zeventien mensen jarig op schrikkeldag. Hoeveel dat er zijn in andere gemeenten is te zien op onderstaande interactieve kaart:

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie