Burgemeester van der Borg: ,,Sliedrecht is een zorgzame en ondernemende samenleving die voor elkaar klaar staat."
Burgemeester van der Borg: ,,Sliedrecht is een zorgzame en ondernemende samenleving die voor elkaar klaar staat." Richard van Hoek

Van der Borg: 'Je moet altijd met verwachting leven'

25 december 2020 om 07:34 Mensen

SLIEDRECHT Burgemeester Dirk van der Borg werd op 31 maart geïnstalleerd als waarnemend burgemeester van de gemeente Sliedrecht. Het Kompas Sliedrecht sprak met hem over Sliedrecht en zijn 2020.

door Marjanne Dijkstra

2020 was ook voor Dirk van der Borg een lastig jaar als burgemeester in Sliedrecht, zo stelt hij. ,,Als je begint aan een nieuwe rol, maak je meestal ook kennis met de inwoners. Dat heb ik zeker wel gemist dit jaar. Ik hecht echt veel waarde aan het contacten met mensen. Ik miste het echte contact toen ik startte in Sliedrecht heel erg en ik denk heel veel mensen met mij het echte contact misten. We verlangen allemaal naar een periode waarin we elkaar weer kunnen ontmoeten. Natuurlijk werkt in de zakelijke wereld het beeldbellen prima. Als je kijkt naar het leven voor het coronavirus, dan ging ik van de ene vergadering naar de andere. Ik reisde veel en stond regelmatig in de file. Toch ook wel nuttige tijd om te reflecteren. Maar ineens werd alles stilgezet. De ratrace van de prestatiesamenleving kwam tot stilstand. Dat heeft goede en slechte kanten vind ik. We zoeken meer verbinding met mensen en zijn ons bewust van wat zin geeft aan ons bestaan. Het is ook een lastige periode, want wat brengt het ons en wat raken we kwijt?”

LUISTEREN ,,Als burgemeester wil je natuurlijk wel weten wat er speelt in de samenleving. Dat doe ik normaal door mensen te ontmoeten en met hen te spreken. Vanaf april en mei heb ik veel videogesprekken gevoerd met zorginstellingen, kerken en het onderwijs en dat doe ik nog steeds. Ik stelde dan de eenvoudige vraag ‘hoe gaat het met u?’. Er kwamen dan allerlei gesprekken op tafel en zo konden we kennismaken. Iedereen kon dat heel erg waarderen. Ik zal niet zeggen dat ik in die negen maanden de Sliedrechtse samenleving heel goed heb leren kennen, maar in deze omstandigheden heb ik wel contact kunnen maken en ben ik overal zoveel mogelijk bij geweest. Ik heb ook veel contact gehad met horeca-ondernemers en met de kerkelijk leiders. Iedereen heeft een ontzettende moeilijke periode. Ik wilde echt weten wat er bij hen speelde en ook een uitlaatklep bieden. Natuurlijk kon ik ze niet altijd helpen, maar ik kon in ieder geval naar hen luisteren. Ik heb bewondering hoe zij met deze crisis omgaan. Maar ook voor de hele Sliedrechtse samenleving in het algemeen. Het is een zorgzame en ondernemende samenleving die voor elkaar klaar staat.”

POLITIEK Politiek Sliedrecht had dit jaar een lastig jaar. In het begin van het jaar vertrok Ben van der Plas als wethouder, klapte de coalitie en burgemeester Bram van Hemmen vertrok. Van der Borg zegt daarover: ,,In Sliedrecht mochten het bestuur en de samenleving best wat meer op elkaar gericht zijn. Daar hebben we goed met elkaar over gesproken. De afgelopen maanden is met elkaar hard nagedacht over de koers van Sliedrecht. Ik ben er content mee dat we nu weten waar we als bestuur en samenleving naartoe willen. Ik heb daar met veel plezier aan meegewerkt, dat geeft me energie. Stilstand is achteruitgang en ik vind het bewonderenswaardig hoe mensen hier in de organisatie hebben gewerkt onder deze veranderingen.”

SOBER Wat in 2020 veel indruk op Van der Borg heeft gemaakt was de onthulling van het monument voor de Merwedegijzelaars. ,,Ik vond het zo bijzonder dat in de drie dorpen nu een monument is voor deze groep mensen. Er staat na al die jaren een zichtbare herinnering. Dat verdient het dorp en dat verdienen vooral de nabestaanden. Het was natuurlijk ook heel jammer dat dagen als Koningsdag en de viering van 75 jaar bevrijding niet konden doorgaan. Het was een sober jaar. Ik ben ook blij met een organisatie als SOJS in de Sliedrechtse samenleving. Jongerenwerk blijft essentieel, daarom is het ook belangrijk dat we Elektra gaan opknappen. Want wat hebben jongeren nodig om te groeien in een samenleving? Jongeren zijn de toekomst en dus heel belangrijk.” Van der Borg noemt het jammer dat we de feestdagen niet kunnen vieren zoals we normaal doen. ,,Kerst is het feest van de verwachting. Hoe zal het verder gaan in 2021 in de samenleving? We moeten hoop blijven houden. Ik begrijp dat het ook lastig zal zijn om oud en nieuw anders te vieren. Ik vergelijk de invloed van het coronavirus wel eens met een fietsband die steeds maar wordt opgepompt. Soms moet je het ventiel even laten leeglopen. Dat doen sommige mensen en veel jongeren ook met vuurwerk. Ik begrijp dat wel, maar het kan dit jaar gewoon niet. We moeten de ziekenhuizen ontlasten. Het verbod is er niet voor niets. Maar agressie, geweld en vernieling passen niet in het feest van de jaarwisseling.”

HOOP Ook Van der Borg had het soms lastig in 2020. ,,Persoonlijk vond ik het bijvoorbeeld echt heel jammer dat ik mijn kleinkinderen niet zoveel kon zien als ik eigenlijk had gewild. Maar ook het overlijden van mijn vader in februari had grote impact op mij. Daar had ik het ook heel moeilijk mee. Dat was net voor de coronacrisis. Hij woonde in Groningen en ik belde hem elke dag. Dat dagelijkse gesprek is helemaal weggevallen. Van de zomer heb ik met mijn vrouw gefietst door Groningen, waar ik geboren en getogen ben. Het voelde voor mij als een soort van afscheid. Ik merkte dat ik mijn vader ontzettend mis. Wat ik hoop voor 2021? Wij mensen zijn kwetsbaar en je hebt het leven lang niet altijd in eigen hand. Maar je moet altijd met verwachting leven. Leven met verwachting en hoop dat het anders zal worden.”

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie