Gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire komen aan op het Plein voorafgaand aan een debat over de zaak in de Tweede Kamer.
Gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire komen aan op het Plein voorafgaand aan een debat over de zaak in de Tweede Kamer. ANP SEM VAN DER WAL

Gorcumse slachtoffers in toeslagenaffaire vertellen exclusief hun verhaal: ‘Ik voel me een tweederangsburger’

15 maart 2021 om 07:41 Mensen

GORINCHEM Ze hebben rechtszaak op rechtszaak gestapeld, zijn tienduizenden euro’s lichter en hun geloof in het systeem is ernstig aangetast. Simon en Adem zijn twee van de 62 Gorcumse slachtoffers in de toeslagenaffaire. Dit immense dossier liet een compleet kabinet struikelen. Voor het eerst vertellen de twee hun verhaal.

door Alex Monster

In het jaar dat Barack Obama president van de Verenigde Staten wordt, beginnen de eerste problemen voor Simon en Adem. We schrijven 2008. Adem is een werkende ouder, Simon de eigenaar van een kinderopvangorganisatie. Adem wil een gastouder laten oppassen op zijn kinderen en komt uit bij de organisatie van Simon. Ze maken het papierwerk in orde, waarna Adem maandelijks kinderopvangtoeslag krijgt via de organisatie van Simon. Geen vuiltje aan de lucht. Totdat alle betalingen van de belastingdienst stokken...

Simon verhaalt over die horrorperiode: ,,We kregen bezoek van de Belastingdienst en de Fiod (Fiscale Inlichtingen en Opsporings Dienst). De Fiod had aanwijzingen dat ouders fraudeerden met de kinderopvangtoeslag. Sommige kinderen zouden bijvoorbeeld helemaal niet naar de kinderopvang gaan, maar hun ouders kregen wel een toeslag. Alle betalingen werden stopgezet.”

RECHTSZAKEN Adem en Simon starten rechtszaken om hun gelijk te halen en de eigenaar van de kinderopvangorganisatie krijgt ook nog eens te maken met bedreigingen van ouders. ,,Zij hielden mij ervoor verantwoordelijk dat de Belastingdienst de betalingen stop zette.”

De juridische strijd van Adem eindigt in 2013. De Hoge Raad stelt hem in het ongelijk. Adem: ,,Het vreemde was wel dat de Belastingdienst alle proceskosten moest betalen. Meestal draait de verliezende partij op voor deze kosten.” Na 2013 probeert de Gorcumer zijn leven weer op te pakken, iets wat Simon niet lukt.

DISCRIMINATIE De laatste jaren wordt duidelijk dat de twee mannen slachtoffers zijn in een zaak die de toeslagenaffaire’ is gaan heten. Een kwestie die een staatssecretaris en een minister de kop kosten. In januari struikelt zelfs het volledige kabinet over een parlementair onderzoeksrapport dat het overheidshandelen met de grond gelijk maakt. De belangrijkste conclusie in het rapport is vernietigend: ouders is ‘ongekend onrecht’ aangedaan. De overheid heeft gehandeld op basis van ‘vooringenomenheid’. Critici spreken van een ‘discriminerende handelwijze’ en ‘etnisch profileren’. Adem en Simon zijn geschokt. Adem: ,,Ik voelde me altijd al een tweederangsburger, maar ik kon er nooit de vinger op leggen. Nu wel.”

In dit uitgebreide verhaal vertellen Adem en Simon waarom zij zich tweederangsburgers voelen. Waarom Simon het idee heeft dat hij afgeluisterd wordt. Waarom slachtoffers in de toeslagenaffaire afzien van een schadevergoeding. Waarom slechts één Gorcumer gemeentelijke hulp aanneemt en hoe de gemeente daarop reageert. 

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Esther Coumans

advertentie
advertentie