Carola doet het vanuit haar hart: ,,En het verrijkt ook mijn eigen leven."
Carola doet het vanuit haar hart: ,,En het verrijkt ook mijn eigen leven." Bas 't Hoen

Carola Bouwens: ‘Ik ben gelukkig als ik een ander blij kan maken’

15 december 2021 om 08:04 Mensen

GORINCHEM Ze is trendgevoelig, en haar lievelingskleur is roze. Toch heeft ze op dit moment niets roze, maar vooral veel groen in huis. Klussen is een van haar hobby’s en recent is er papegaaienbehang op de gangmuur gekomen. Hoewel ze dus graag met de mode meegaat, ligt er een vest van tien jaar oud in de kast, dat ze nog steeds draagt. Kortom, Carola Bouwens (48) zorgt voor verrassingen.

door Levien Vermeer

De goedlachse Carola is bezoekvrijwilliger van twee meiden met een verstandelijke beperking die op zichzelf wonen in een begeleid wonen-project van de Algemene Stichting Voor Zorg- en dienstverlening (ASVZ). De één in Gorinchem, en de ander in Sliedrecht. Ze zoekt hen maandelijks op en neemt ze om de beurt mee naar huis. ,,Meestal gaan we in het weekend bij mij thuis leuke dingen doen. Mijn man en tweeëntwintigjarige zoon staan er ook voor open en vinden het gezellig, anders zou het niet kunnen natuurlijk.” 

BAKKEN OF KNUTSELEN En hoe brengt ze zo’n dag of dagdeel door met een van de meiden? ,,Je hoeft geen grote dingen te doen. Soms bakken of knutselen we iets, en we gaan ook weleens even wandelen of kleding kopen, hoewel dat laatste altijd in overleg met de persoonlijke begeleiding van de meiden.” Ze blijven ook meestal eten. ,,Ik kies dan voor iets wat ze zelf niet heel vaak doen; dus in de zomer lekker barbecueën, en in de winter gourmetten. ’s Zomers zetten we ook de jacuzzi op, dat vinden ze helemaal geweldig. En daar wordt ik dan weer gelukkig van.” Nu er wat meer afstand geboden was sprak ze regelmatig af om te beeldbellen. ,,Dat vinden ze ook erg leuk.” Het contact met haar is puur voor de ontspanning, zegt Carola. ,,Hebben ze problemen, dan moeten ze die met hun persoonlijk begeleider bespreken.”

KNUFFELEN Het vrijwilligerswerk ligt in het verlengde van haar reguliere baan, want Carola werkt al bijna negenentwintig jaar met geestelijk en lichamelijk beperkte mensen bij de ASVZ. ,,Met vijfenveertig dienstjaren mag je stoppen, dan ben ik 64. Niet dat ik er klaar mee ben, maar het is wel zwaar werk.” 

Vanwege de lichamelijke beperkingen van haar cliënten, moet ze hen zowel ’s ochtends als ’s avonds wassen, en tussendoor verschonen. ,,En ze kunnen niet de hele dag in een rolstoel blijven zitten, dus dan moet ik ze overzetten in bijvoorbeeld een andere stoel of het bed.” En per 1 september bieden we dagbesteding op de woning als ‘dagbeleving’ aan. 

FRANS BAUER De coronaperiode heeft de cliënten geen goed gedaan, weet Carola. ,,Ook mensen met een verstandelijke beperking hebben lange tijd geen bezoek mogen ontvangen. Zij hebben uiteraard ook behoefte aan een knuffel. Een hele periode mocht dit niet. Zij snappen niets van de hele situatie, en je kunt het ze ook niet uitleggen.” 

De meiden met wie ze vrijwillig optrekt zijn verstandelijk van redelijk niveau. ,,Met een van hen ga ik in februari een avondje uit naar Frans Bauer. Dat hebben we al eens eerder gedaan, dan mag ze op het podium. Het is zo heerlijk haar mee te zien zingen, en het is een hele ervaring, want die man haalt echt alle emoties naar boven bij iedereen.” 

Zelf heeft ze een tamelijk brede muzieksmaak. ,,Als ik ga wandelen doe ik m’n oortjes in en luister naar jaren ‘80 en ‘90 muziek, de top veertig, Madonna, Melissa Etheridge en Simply Red bijvoorbeeld. Maar ik kan Jan Rot ook waarderen.” 

KATTEN Carola kan niet met een boek op de bank gaan zitten, zegt ze. ,,Op vakantie kan ik heel goed niks doen, maar thuis niet, dan word ik onrustig. Ik ben altijd aan het rommelen, ik verveel me niet zo maar.” Ze maakt arm- of enkelbandjes en kleurt graag. En thuis lopen er twee katten om haar heen, waarvan één kitten. ,,Zonder katten kan ik niet, ik vind ze superleuk, maar als ze dood gaan is dat minder grappig” moet ze bekennen. Ze noemt zichzelf een hoog gevoelig persoon. ,,En ik kan ook best heel emotioneel zijn, maar als een kat overlijdt hoef ik geen urn en geen foto. Ik heb er even verdriet van, maar dan is het klaar, daar ben ik nuchter in.”

TOEKOMSTDROOM ,,Ik vind dit interview best spannend, maar ik werk er aan mee omdat ik het belangrijk vind dat meer mensen vrijwilligerswerk gaan doen. En het hoeft niet persé bij je thuis, het kan ook op locatie. Bij ASVZ Eigenstandig Wonen in Gorinchem zoeken ze bijvoorbeeld nog een wandelmaatje voor iemand die echt van doorstappen houdt. Het is gewoon hartstikke leuk om met deze mensen iets te doen, en ze enthousiast te maken.” 

Carola doet het vanuit haar hart: ,,En het verrijkt ook mijn eigen leven. Het is gewoon superfijn als ik merk dat de meiden een ontspannen en leuke dag hebben gehad.” Haar man is vrachtwagenchauffeur. ,,Na zijn pensioen zou hij wel vrijwillig willen taxiën, bijvoorbeeld cliënten van en naar de dagbesteding rijden.” En als je in Carola’s hart kijkt klopt daar een mooie droom: ,,Ik zou wel een zorgboerderijtje willen beginnen.” 

Wil je meer weten over maatje zijn voor Eigenstandig Wonen ASVZ? Kijk op: www.asvz.nl 

Profielfoto Louis van Oort

Louis van Oort

advertentie
advertentie