Carola Bouwens wordt gelukkig van anderen blij maken
Carola Bouwens wordt gelukkig van anderen blij maken Bas 't Hoen

Bakken, knutselen en gourmetten

7 januari 2022 om 14:43 Mensen

GORINCHEM De goedlachse Carola Bouwens (48) is bezoekvrijwilliger van twee meiden met een verstandelijke beperking die begeleid wonen in een project van de Algemene Stichting Voor Zorg- en dienstverlening (ASVZ). Ze haalt de meiden om de beurt maandelijks op om samen iets gezelligs te gaan doen.

door Levien Vermeer

Carola verzint altijd iets leuks: ,,Soms bakken of knutselen we iets bij mij thuis in het weekend, of we gaan wandelen.” Haar man en tweeëntwintigjarige zoon staan er helemaal achter. ,,Anders zou het niet kunnen natuurlijk” zegt ze. De meiden blijven ook meestal eten. ,,Ik kies dan voor iets wat ze zelf niet heel vaak doen; dus in de zomer lekker barbecueën, en in de winter gourmetten. ’s Zomers zetten we ook de jacuzzi op, dat vinden ze helemaal geweldig. En daar wordt ik dan weer gelukkig van.” Het contact met haar is puur voor de ontspanning, zegt Carola. ,,En omdat het de afgelopen tijd niet zo vaak fysiek kon, sprak ik regelmatig af om te beeldbellen, dat vinden ze ook erg leuk.” Het vrijwilligerswerk ligt in het verlengde van haar reguliere baan, want Carola werkt al bijna negenentwintig jaar met geestelijk en lichamelijk beperkte mensen bij de ASVZ. De coronaperiode heeft de cliënten geen goed gedaan, weet Carola. ,,Ook mensen met een verstandelijke beperking hebben lange tijd geen bezoek mogen ontvangen. Zij hebben uiteraard ook behoefte aan een knuffel. Een hele periode mocht dit niet. Zij snappen niets van de hele situatie, en je kunt het ze ook niet uitleggen.” De meiden met wie ze vrijwillig optrekt zijn verstandelijk van redelijk niveau. 

FRANS BAUER ,,Met een van hen ga ik in februari een avondje uit naar Frans Bauer. Dat hebben we al eens eerder gedaan, dan mag ze op het podium. Het is zo heerlijk haar mee te zien zingen.” Zelf heeft Carola een tamelijk brede muzieksmaak. ,,Als ik ga wandelen doe ik m’n oortjes in en luister naar jaren ‘80 en ‘90-muziek, de top veertig, Madonna en Jan Rot bijvoorbeeld.” Ze werkt graag mee aan dit interview omdat ze het belangrijk vind dat meer mensen vrijwilligerswerk gaan doen. ,,En het hoeft niet persé bij de vrijwilliger thuis, het kan ook op locatie. Bij ASVZ Eigenstandig Wonen in Gorinchem zoeken ze bijvoorbeeld nog een wandelmaatje voor iemand die echt van doorstappen houdt.” Haar eigen leven wordt verrijkt door het vrijwilligerswerk, zegt Carola. ,,Het is gewoon superfijn als ik merk dat de meiden een ontspannen en leuke dag hebben gehad.”

Wil je meer weten over maatje zijn voor Eigenstandig Wonen ASVZ? Kijk op: www.asvz.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie