Afbeelding
Kompas Sliedrecht
In memoriam

Rien Mudde

Mensen

Een prominent lid van ons koor is overleden. Rien Mudde was sinds 1984 lid van ons koor nadat hij in Sliedrecht was komen wonen. Hij zong eerst als tenor, daarna als bas. Je kon zijn verschijning moeilijk over het hoofd zien. Hij liep fier en in mooie kleurige kleren. Hij hield wel van een beetje theater. Maar vooral van de koormuziek. Dat was meer dan een persoonlijke hobby. Veel van zijn activiteiten stonden in dienst van anderen ; van het organiseren van activiteiten.

Zijn verdiensten op dat gebied zijn groot. Hij heeft veel betekend voor Soli Deo Gloria en voor het muziekleven in het algemeen. Hij is meer dan 10 jaar voorzitter geweest van ons koor. Hij was één van de initiatiefnemers van de uitvoering in Sliedrecht van de Matthäus Passion. Dat ging in het begin nog niet zonder slag of stoot, maar het zou een tweejaarlijkse traditie worden tot corona roet in het eten gooide. Rien was lid van diverse concertcommissies en voorzitter van de jubileumcommissie ter gelegenheid van ons 100-jarig bestaan in 2019.

Van 2010 tot 2020 was hij bestuurslid van de Koninklijke Christelijke Zangers Bond waar hij ook verantwoordelijk was voor de publiciteit en onder andere ook voor de promotie van een muziekmethode voor kinderen: ‘een leven lang zingen’.

Daarnaast was hij lid en later voorzitter van de Stichting Sliedrecht en Cultuur en recent organisator van het Sliedrechtse korenfestival dat iedere keer zo’n 40 koren uit het hele land mocht ontvangen.

Zijn ernstige ziekte verdroeg hij met een ogenschijnlijk laconieke berusting . Hij liet zich er niet door uit het veld slaan. Onze koorkleding is voor de mannen wit overhemd, zwart pak, zwarte schoenen en zwarte sokken. Maar bovenal een zwart vlinderstrikje. Dat stond Rien perfect. Hij was terecht trots. Op zijn koor, op ons koor.

[Johan Lavooi

advertentie