Hans Kortleven viert feest op de Merwebolder.
Hans Kortleven viert feest op de Merwebolder. Marjanne Dijkstra

Hans woont 50 jaar op Merwebolder

Mensen

SLIEDRECHT Posters, slingers, ballonnen en muziek. Bij ASVZ De Merwebolder kan het dinsdag niemand ontgaan: Hans Kortleven woont die dag op de kop af vijftig jaar bij de zorginstelling en dat wordt groots gevierd.

door Marjanne Dijkstra

Breed lachend zit Hans (63) in zijn rolstoel. Voor de gelegenheid is die versierd met ballonnen. Samen met Deborah, de teamleider van zijn woning, is hij op weg naar het restaurant waar een - voor hem nog onbekende - verrassing wacht. Even later rijdt hij het restaurant binnen dat helemaal versierd is. Hans wordt geïnstalleerd met twee levensgrote ballonnen die aangeven hoe lang hij hier woont. Verschillende medebewoners, medewerkers en familieleden komen langs om met hem zijn feestje te vieren. United by Music trakteert hem op een mooi concertje, met verschillende hits.

Deborah vertelt over de dag van Hans ,,Het was al vroeg ochtend voor Hans. Hij was heel erg blij met de ballonnen aan zijn rolstoel. Alles was versierd in de gangen met slingers en posters met zijn gezicht erop. Hij vond het echt fantastisch. Hij heeft voor deze receptie koffie gedronken met de Raad van Bestuur, straks gaat hij nog lunchen met de groep van de dagbesteding, komt de oud-directeur nog langs en vanavond heeft hij nog een etentje met zijn woning en een aantal familieleden. Ik werk nu zes jaar op de woning van Hans, en al 15 jaar bij ASVZ, maar je maakt al snel kennis met hem. Hij brengt de post rond, hij rijdt over het terrein, maakt graag een praatje. Hij is supersociaal en een graag gezien iemand.”

Hans, de jongste van 9 kinderen, waaronder 6 zussen, kwam op zijn dertiende op de Merwebolder wonen. Voor toen best laat, vertellen zijn zussen Anneke en Cokkie. ,,Onze moeder wilde hem graag thuis houden, maar dat ging niet meer. Voor hem was het in het begin best wennen, maar het is fijn om te zien hoe dit zijn thuis is geworden.” Vaste vrijwilliger Ageeth moest helaas op het laatste moment afzeggen omdat ze positief testte op het coronavirus: ,,Superjammer, want Hans keek hier echt al zo lang naar uit. We ondernemen samen geregeld van alles en hebben echt een klik. Het is gewoon een lieverd.” Ook Hans zelf is tevreden over zijn dag. Hij geniet enorm en is tegelijkertijd ook zichtbaar onder de indruk van alle gebeurtenissen. ,,Ik had heel veel zin vandaag. Ik woon hier al 50 jaar met heel veel plezier en hoop hier nog lang te wonen.”

advertentie
advertentie