Ron van Geelen en zoon Ruben.
Ron van Geelen en zoon Ruben. Maranke Pater

Gezin krijgt AED nadat zoon Ruben zijn vader redde door reanimatie

2 januari 2023 om 16:30 Mensen Dit wil je niet missen

NIJKERK Toen Ruben van Geelen 13 jaar was kwam hij voor een haast onmogelijke opdracht te staan. Zijn vader Ron kreeg een hartstilstand en Ruben moest hem reanimeren. Gelukkig wist Ruben wat hij moest doen en daarmee redde hij het leven van zijn vader. Vanwege deze gebeurtenis kreeg het gezin op 30 december een AED aangeboden door het bedrijf Zoll, producent van reanimatieapparatuur.  

Ruben was op 8 november 2020 met zijn vader Ron van Geelen op zolder bezig met een modelspoorbaan. ,,Tijdens het koffiedrinken sloeg ineens mijn vaders hoofd achterover en maakte hij een snurkend geluid”, vertelde Ruben tijdens een eerder interview met deze krant. Zijn moeder riep haar echtgenoot en probeerde hem wakker te krijgen. Ruben: ,,Mijn tante liep gelijk naar de telefoon om 112 te bellen. Mijn moeder zocht bij mijn vader naar zijn hartslag, maar er was geen pols. Toen ze dat constateerde, riep ik: ‘We moeten beginnen met reanimeren’.”

Nieuws gaat verder dan de gemeentegrens. Daarom brengen wij ook bijzondere verhalen van buiten jouw gemeente. Artikelen die je motiveren, inspireren en je aan het denken zetten. Kortom: verhalen die de moeite waard zijn om te lezen.

Samen legden ze Ron op de vloer neer en Ruben, die op de Rehobothschool in groep 8 reanimatieles had gekregen, begon te reanimeren. ,,Er ging niks door mij heen. Ik dacht niks, ik deed gewoon wat me geleerd was.”

Ik dacht niks, ik deed gewoon wat me geleerd was

MEDIA-AANDACHT Zijn heldendaad kreeg veel aandacht in de media. De stichting Carnegie Heldenfonds kende Ruben zelfs een getuigschrift toe, die hem in coronatijd digitaal werd overhandigd door burgemeester Gerard Renkema. De gebeurtenis haalde zelfs de Tweede Kamer toen daar vorig jaar gedebatteerd werd over het burgerinitiatief ‘EHBO in het voortgezet onderwijs’, om leerlingen op het voortgezet onderwijs les te geven in reanimeren. 

BELANGRIJKE ZAAK Met Ron gaat het gelukkig goed, hij kreeg een paar dagen na de reanimatie een ICD geplaatst, een apparaatje dat ingrijpt bij gevaarlijke hartritmestoornissen. Sinds 8 november 2020 maken hij en zijn zoon Ruben zich wel hard voor het belang van reanimatiecursussen. Zo werkten ze mee aan een promotiefilm over reanimeren van isavelives.nl en waren vader en zoon aanwezig op een reanimatiecongres in Utrecht, waar ze geïnterviewd werden over de gebeurtenis en het belang van leren reanimeren. ,,Dit waren mooie momenten voor een belangrijke zaak”, aldus Ron.

Dit waren mooie momenten voor een belangrijke zaak

Via het congres waar vader en zoon spraken, kreeg het bedrijf Zoll hun verhaal te horen. Daarom wilde het bedrijf het gezin, en daarmee ook hun omgeving, een AED schenken. De AED hangt voor het huis van het gezin, aan de Lanecamp in Nijkerk. ,,Altijd goed als zo’n AED in de buurt is. Hoe dichterbij de plek waar hij nodig is, hoe beter”, aldus Ron. ,,Voor mij persoonlijk zal het geen verschil meer maken. Ik heb een ICD, maar dit apparaat kan anderen redden die plotseling een hartstilstand krijgen.” 

Sanne Koudijs

advertentie
advertentie