Afbeelding
Tom Boerman

Sliedrechtse Tom Boerman haalt met I Walk Around The World Foundation geld op voor scholen in Nepal: ‘Heb geleerd dat de mensheid goed is’

1 april 2023 om 12:09 Mensen Tips van de redactie

HARDINXVELD-GIESSENDAM Veertienduizend kilometer heeft hij de afgelopen twee jaar gelopen. Hardinxvelder Tom Boerman (36) ging op reis om de wereld rond te lopen en hij liep al in Europa, het Midden-Oosten, een stukje Azië, een deel van Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. Zijn best wel ‘bizarre idee’ is voor hem een reis geworden waarmee nog meer over zichzelf leert, andere mensen over de hele wereld inspireert en ook anderen helpt.

door Marjanne Dijkstra

,,Ik ben nu 681 dagen onderweg en het gaat prima. Ik heb echt net een trail afgerond in Nieuw-Zeeland. Te Araroa Trail is ruim 3000 kilometer lang en loopt door heel Nieuw-Zeeland. Het was een groot deel in de wildernis en het maakt daar niet meer uit hoe je eruit ziet en niemand rekent je daar op af. Ik heb momenteel mijn baard weer afgeschoren en probeer weer even aan de beschaving te wennen. Die simplicity van het leven vind ik heerlijk. Ik heb aan kleding bij me wat ik aan heb. Gewicht is alles, dus ik moet zuinig zijn met wat ik meeneem. Het vrije en dat ik me alleen druk hoef te maken om waar ik ga slapen, - en dat is soms al lastig genoeg - is heerlijk.”

GOEDE DOEL IN NEPAL

Kleine opfrisser voor wie Tom Boerman even heeft gemist. Bijna twee jaar geleden vertrok de Hardinxvelder uit zijn toenmalige woonplaats Sliedrecht om de wereld rond te lopen. Maar ‘lopen voor de lol’ had hij wel gezien. Natuurlijk wilde hij genieten onderweg, maar zijn worldwalk is meer dan reizen alleen. ,,Daar denk ik nog steeds zo over. Ik heb geen partner en geen kinderen en ik geloof dat we allemaal iets moeten bijdragen aan het grote geheel. Zeven jaar geleden was ik in Nepal en de situatie na een grote aardbeving daar raakte me enorm. Met de I Walk Around The World Foundation haal ik geld op door middel van giften via mijn website en zorgen we dat vier scholen in Nepal weer worden herbouwd. Momenteel bouwen we de eerste toiletten en leggen we stromend water aan. Dat is wel een meerjarenplan, maar het gaat de goede kant op.”

Als alle ruis wegvalt in het leven en je niets hebt om over na te denken, dan komt zelfaccceptatie vanzelf

Reizen is wat Boerman altijd al wilde. In het verleden kampte hij met verslavingsproblematiek en zat hij in een afkickkliniek. ,,Van rond de wereld wandelen heb ik nu mijn beroep gemaakt. Ik leef van de goedheid van de mens en eet vaak voedsel wat ik onderweg aangereikt krijg. Het reizen geeft me zoveel, maar vooral heel veel zelfliefde en zelfacceptatie. Als alle ruis wegvalt in het leven en je niets hebt om over na te denken dan komt dat vanzelf. Ik had nooit kunnen bedenken dat dit zo’n bizar avontuur zou worden. Ik heb de afgelopen jaren zo vaak in tranen gezeten of ben in verwondering achtergebleven. Ik ging viral in Amerika en Australië. Mensen zochten me op via de livetracker die ik bij me heb en kwamen me spontaan van alles vertellen of gewoon opzoeken. Soms vertelde ik wel tien of vijftien keer hetzelfde verhaal op een dag, zo bijzonder. In Australië had ik een keer een oproep gedaan om ergens te slapen waar ik heen ging en ik had wel vijftig opties. De Verenigde Staten daarentegen zijn eigenlijk een heel afgesloten land. Tot 17.00 uur is het fantastisch, maar daarna gaan de voordeuren op slot. Hoe vaak ik daar wel nee heb gekregen op de vraag voor een slaapplaats in anderhalf uur tijd. Mentaal vond ik dat echt een hele grote struggle. Ja ik ben nu bijna twee jaar verder na mijn vertrek en ik ben een stukje grijzer, maar wel gelukkiger.” 

THEATER IN

Sta er niet raar van te kijken als je hem straks op straat tegenkomt. Het is tijd voor een pauze om even op te adem te komen. Daarnaast is Boerman op dit moment hard aan het werk. ,,Schrijven, contacten leggen en werken aan mijn theatervoorstellingen in De Willem in Papendrecht in het najaar. Dit alles is een compleet gestoord avontuur geworden. Via Instagram heb ik ongelooflijk veel mensen kunnen inspireren en ze vragen hulp, omdat ze in een situatie zitten waarin ik ooit zat. Ik vind dat bijzonder. In ‘Alles of Niets!’ neem ik mensen mee op reis. Ik vertel over mijn donkere dagen vol verslaving en eenzaamheid, maar ook over mijn leven vol vrijheid met alleen een rugzak. Ik wil een rauw en ruw verhaal vertellen, met humor. Daar heb ik zin in, ik wil mensen inspireren en de goede kant op krijgen. Ik denk dat mensen te weinig doorhebben dat we het in Nederland echt heel erg goed hebben, het is een gespreid bed. In welk land van de wereld krijg je doorbetaald als je vakantie hebt? Omdat ik besef dat we in een gefortuneerde positie leven, ben ik bijna altijd vrolijk. Het belangrijkste wat ik heb geleerd van reizen is dat de mensheid echt goed is.”

Ook kaarten kopen voor de voorstellingen van Tom Boerman op 28 september en 5 oktober? Kijk op www.theaterdewillem.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Marjanne Dijkstra
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie