Arie van Tiggelen met het sigarenkistje met foto's.
Arie van Tiggelen met het sigarenkistje met foto's. Marjanne Dijkstra

Arie van Tiggelen schrijft verhalenbundel over leven rond kerk

29 september 2023 om 09:08 Mensen

SLIEDRECHT Het begon met de vondst van een sigarenkistje met foto’s na het overlijden van zijn moeder. Sliedrechter Arie van Tiggelen kwam toen een foto tegen die vragen opriep. In zijn zoektocht naar het verhaal achter de foto, werd het eerste verhaaltje van het boekje Uit het oude sigarenkistje, dat in oktober uitkomt, geboren.

door Marjanne Dijkstra

Arie van Tiggelen was een groot deel van zijn leven te vinden in de Gereformeerde kerk op de hoek Middeldiepstraat/Oranjestraat. ,,Mijn oma en later mijn vader, waren van de jaren ‘20 van de vorige eeuw tot aan 1985 kosteres en koster van de kerk. We woonden hier dus in een bovenwoning die grensde aan de kerk en boven de bijgebouwen. Als kind was dit de plek waar ik veel tijd doorbracht.”

Uit leven gegrepen

Het eerste verhaaltje van Van Tiggelen handelde over de vraag wie er op een foto stond die was genomen in de kerk. ,,Ik plaatste dat in Ik Geloof, het kerkblad van de Gereformeerde kerk, omdat ik benieuwd was naar het verhaal achter de foto. Er werd me al snel gevraagd of ik als (klein)zoon van de kosteres en koster niet meer verhaaltjes had die in en rond de kerk waren gebeurd. Inmiddels ben ik aan verhaal 86 bezig. Het leuke aan de verhalen vind ik zelf dat ze rond de kerk en de voormalige Gereformeerde school aan de Frans Halsstraat spelen, maar niet specifiek zijn voor mensen die geloven. Het is echt uit het leven gegrepen. Niet alleen de Gereformeerde kerk komt in de verhaaltjes voor, ook de Hervormde kerk. Ooit ging die kerk verbouwen en hielden ze hun diensten in de Gereformeerde kerk. Mijn vader mocht tijdens die dienst geen koster zijn, ze namen hun eigen koster mee. Hij heette Tinus en maakte er een gewoonte van om vlak voor elke dienst even de kansel op te gaan en bij de dominee iets in het oor te fluisteren. Maar wat zei hij dan toch? Dat verhaal heet Het geheim van Tinus.”

Sponsoren

Een boek uitgeven was nooit het idee van Van Tiggelen, maar nu het zo ver is, vindt hij het toch erg leuk. ,,Ik heb ook al overmoedig ‘deel 1’ op de cover gezet. Ik kreeg wel vaker de vraag of ik de verhalen niet in boekvorm wilde uitgeven. Eerst dacht ik dat niemand daar op zat te wachten. Maar nu er hier in de kerk wordt gerenoveerd, liep het toch anders. Ik ben gaan zoeken naar verschillende bedrijven en particulieren die me wilden sponsoren om zo de kosten voor het maken van het boekje zo laag mogelijk te houden. De totale verkoopopbrengst van het boek gaat namelijk naar het opknappen van De Voorhof, de bijgebouwen van de kerk.” Het boekje omvat 100 pagina’s met in totaal 26 verhalen met een licht humoristische ondertoon. In de voorverkoop zijn er al zo’n zestig besteld. ,,Dat is natuurlijk heel erg leuk om te weten, ik ben er erg blij mee.” 

Uit het oude sigarenkistje kost 12,50 euro. Bestellen kan door een mailtje sturen naar actiegks@gmail.com, onder vermelding van naam en aantal exemplaren. Maak het bedrag over naar Administratie Gereformeerde Kerk Sliedrecht NL96 RABO 0373 7134 28 onder vermelding van ‘sigarenkistje’. Bestellen kan ook via de QR-code bij dit artikel. Daarmee maakt de besteller geld over en de naam komt op de lijst met bestellers te staan. In november kan het boekje worden opgehaald.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie