Janny Lock.
Janny Lock. Privé

Janny Lock: ‘Soms is het puzzelen met de kopij’

28 september 2023 om 16:06 Mensen

GIESSENBURG Museum Het Reghthuys in Giessenburg is al jaren het domein van Janny Lock (74). Zij doet hier namelijk met veel plezier vrijwilligerswerk.

door Eline Lohman

Toegegeven, Janny is er even tussenuit geweest bij het museum, maar sinds 2018 is zij weer volle bak aan de slag voor Museum Het Reghthuys. Toen begon Janny in de redactie van kwartaalblad De Kroniek, het lijfblad van het museum. ,,Er werd mij gevraagd of ik in de redactie wilde en ik besloot dit te doen. Samen met nog twee andere dames stel ik eens in de drie maanden het blad samen. We zorgen ervoor dat er genoeg kopij is en dat is soms even puzzelen. We zijn blij wanneer leden van de geschiedkundige vereniging artikelen aanleveren, bijvoorbeeld ooggetuigenverhalen. Zodat je een gevarieerd blad krijgt.”

Fijne sfeer

Er gaat aardig wat tijd zitten in het maken van het blad. Maar Janny heeft dit er wel voor over. ,,Het is best veel werk – vaak moeten we research doen voor artikelen en fotomateriaal. Dan doen we archiefonderzoek. We komen een maand voordat het blad uitkomt bij elkaar om de inhoud van De Kroniek samen te stellen. Het is een gezellige club mensen en er hangt een fijne sfeer in het museum.”


Geschiedenis

Zelf schrijft Janny ook voor het magazine. Met name de periode 1700-1800 heeft haar interesse. Een ander redactielid bezoekt geregeld families om verhalen te krijgen, zoals recent een Joodse familie in Giessen-Nieuwkerk. Weer een ander redactielid schrijft over technische zaken. Janny: ,,Het leuke vind ik het opzoeken van dingen die in het verleden in het dorp zijn gebeurd. Als je in de archieven kijkt van de diaconie, dan kom je sappige roddels tegen! Daar zit dan weer een artikel in. Ik heb altijd al interesse gehad in geschiedenis. Het is één van mijn grootste interessegebieden. Mijn grootvader kon fantastische verhalen vertellen over vroeger, heel interessant. Hij heeft het stokje doorgegeven aan mij. Mijn vader ook: hij heeft de Tweede Wereldoorlog meegemaakt en daar zijn ook verhalen uit losgekomen door de jaren heen. Zelf heb ik de Watersnoodramp meegemaakt en daar schrijf ik dan over. Als je je verleden kent, dan kun je ook kijken naar de toekomst. Het maakt je wijzer; het is goed om je te beseffen dat wat er in het verleden is gebeurd, je kunt voorkomen in de toekomst.”

Eline Lohman

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie