Daniël van Veen.
Daniël van Veen. Privé

In de race voor beste gitaarbouw-video

9 juli 2021 om 17:07 Muziek

SLIEDRECHT - Gitaarbouwer en YouTuber Daniël van Veen uit Sliedrecht doet onder de naam Unquendor Guitars mee aan de Great Guitar Build Off. Dit is een wereldwijde competitie voor het in beeld brengen via YouTube filmpjes van het bouwen van een custom gitaar.

door Eline Lohman

Een bekend YouTube kanaal uit Engeland organiseert de wedstrijd om gitaarbouwers een platform te geven. Er zijn twee wedstrijdvormen: een variant waarvoor bekende mensen uitgenodigd worden om aan mee te doen en een vrije inschrijfcompetitie. Aan die laatste doet Daniël mee, vertelt hij. ,,Ik heb zes filmpjes ingestuurd, een hele serie. Tot 5 juli konden mensen stemmen en nu is het wachten tot de top tien bekendgemaakt wordt. Daarna gaat een vakjury de inzendingen bekijken en worden er punten gegeven, waarna op 23 juli de winnaar van de Great Guitar Build Off bekendgemaakt wordt. Heel spannend! De gitaar die ik heb gebouwd en die in de filmpjes te zien is, wordt later geveild en de opbrengst daarvan gaat naar het goede doel, Muziekids. Ongeacht of ik win of niet.”

Het bouwen van gitaren is een echte passie van Daniël. ,,Ik bouw al jaren gitaren, in een schuurtje achter mijn huis. Inmiddels ben ik ruim een jaar actief op YouTube, met filmpjes waarin ik mensen tips geef over gitaren bouwen. Of het moeilijk is om zo’n instrument te bouwen? Er komt een hoop handvaardigheid bij kijken en ook kennis. Je hebt met nauwkeurige, technische aspecten te maken en dat spreekt me aan. Je moet er precies voor kunnen werken en het mooie is dat je er je creatieve vrijheid in kwijt kunt.”

Vroeger wilde de Sliedrechter al gitaren bouwen. ,,Ik had dit ooit gezien in een boekje van de bibliotheek en dat leek me erg leuk. Het kwam er alleen nooit van en die droom verwaterde door de jaren heen. Wel was ik altijd met gitaren bezig, bijvoorbeeld door erop te spelen. Een paar jaar geleden ging mijn eigen gitaar kapot en toen ik in mijn schuurtje de gitaar aan het repareren was, begon het vlammetje van vroeger weer te branden. Ik kocht boeken over gitaren bouwen, bekeek filmpjes over het onderwerp op YouTube en begon zelf gitaren te bouwen. Heerlijk om mijn creativiteit hier op los te laten.” Zie https://www.youtube.com/watch?v=LGkSzxDF_Vw voor een video van Daniël.

Eline Lohman

advertentie
advertentie