Het ivrietkoor 'Al Naharot' oefent iedere dinsdagavond in Sliedrecht. Belangstellenden kunnen mee komen zingen.
Het ivrietkoor 'Al Naharot' oefent iedere dinsdagavond in Sliedrecht. Belangstellenden kunnen mee komen zingen. Ivrietkoor

Vrede voert boventoon bij Sliedrechts Ivrietkoor

1 december 2023 om 12:37 Muziek

SLIEDRECHT Dinsdagavond zongen de Ivrietkoorleden staande het Hatikwa (betekent ‘de hoop’ in het Hebreeuws.) Dit volkslied van Israël werd met veel bewogenheid gezongen. In deze oorlogstijd maakt dit lied een nog grotere impact dan normaliter. Sommige koorleden hebben familieleden in Israël wonen. Het zangprogramma van de oefenavond was hier grotendeels op aangepast.

door Ditty van Drenth

,,Naast de klaagliederen hebben we ook veel vrolijke Israëlische liederen en Psalmen in ons repertoire”, vertelt Loe Baan, coördinator van het Ivrietkoor ‘Al Naharot’. De koornaam betekent ‘bij de rivieren’ en verwijst, als verbindende factor tussen Israël en Nederland, naar de Midden-Oosten rivieren Eufraat en Tigris en de Hollandse rivieren Merwede en de Maas.

,,Ons verlangen naar vrede voert de boventoon.” Het Ivrietkoor wil de joodse stem in de regio weer laten klinken. ,,Wij hebben géén religieuze, politieke of nationale identiteit. Ons doel met het zingen van liederen uit de joodse geschiedenis is om zo verschillende culturen met elkaar te verbinden.”

Het idee voor het koor ontstond elf jaar geleden. De Israëlische dirigente Nava Benyamini kwam begin september 2012 met een aantal geïnteresseerden in de Dijksynagoge van Sliedrecht bij elkaar. Zo startte het Ivrietkoor ‘Al Naharot’ met achttien zangers.

In de coronaperiode waren er veel koorleden afgevallen. Vorig jaar heeft het Ivrietkoor een doorstart gemaakt. Het koor telt momenteel drieëntwintig leden, maar zij streven naar minimaal dertig leden. Nieuwe koorleden zijn van harte welkom. Gasten kunnen vrijblijvend tijdens een oefenavond mee zingen. Er liggen gastmappen met de Hebreeuwse liederen met vertaling klaar.

Er worden geen speciale zangtalenten geëist van nieuwe leden. Het koor zingt veelal vierstemmig en de dirigent Doron Peper deelt koorleden in als alt, sopraan, bas of tenor, afhankelijk van hun stempartij. ,,We zingen in het Hebreeuws en Jiddisch. Kennis van de Hebreeuwse taal is geen directe vereiste. Het koor zingt melodieën, die vanuit de hele wereld in de smeltkroes van Israël zijn samengekomen.

Tijdens de oefenavonden worden de koorleden muzikaal begeleid op gitaar door Doron Peper. Bij de optredens is er ook een violist bij. ,,Ons doel is om drie á vier keer per jaar op te treden. Het koor heeft al diverse noemenswaardige optredens op zijn naam staan. ,,We hebben bijvoorbeeld in september in de Torenhal van de Grote Kerk in Dordrecht opgetreden met de 250-jarige herdenking Psalmenberijming. Verder treden we op bij korenfestivals, joodse herdenkingen en feestelijke aangelegenheden.” 

Het Ivrietkoor Al Naharot repeteert op dinsdagavond in de Dijksynagoge te Sliedrecht. Voor meer info: www.alnaharot.nl of de coördinator M. 06-20740752

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie