Luchtfoto Dupont, Chemours
Luchtfoto Dupont, Chemours Richard van Hoek

Vervuilende PFAS-fabriek Chemours betaalde geen winstbelasting

5 februari 2024 om 11:16 Natuur en milieu Dossier Chemours

DORDRECHT De chemische fabriek van Chemours in Dordrecht betaalde de afgelopen jaren geen winstbelasting in Nederland, door winst te verschuiven naar Zwitserland. Dat meldt Follow the Money op basis van onderzoek door journalistencollectief The Investigative Desk. Volgens experts is dat niet per se illegaal, maar ook niet bepaald moreel. ,,Dit is een multinational die alleen geeft om maximale winst, zonder rekening te houden met de maatschappij.”

De Nederlandse vestiging schoof een belangrijk deel van haar productie voor een opvallend lage prijs door naar haar Zwitserse dochter en draaide mede daardoor tussen 2018 en 2022 verlies.

Chemours Zwitserland verkocht de producten, ook al gingen die vanuit Dordrecht direct naar de klant en niet langs een warenhuis in Genève. Het verkoopkantoor daar maakte een mooie winst, die als dividend weer naar Nederland vloeide. Omdat die winst waarschijnlijk in Zwitserland belast is, voor een lager tarief dan hier, hoefde het bedrijf hier geen belasting te betalen.

REACTIE CHEMOURS

In een reactie stelt Chemours: ,,Chemours is transparant in haar financiële verslaggeving en we zijn transparant geweest in het beantwoorden van vragen van Follow the Money (FTM). Desondanks heeft FTM in haar artikel conclusies gepresenteerd die onjuist zijn en verkeerde informatie geven. “

,,Sinds haar oprichting heeft Chemours Netherlands BV de belastingen betaald, inclusief winst-/vennootschapsbelasting, die zij verschuldigd is volgens de Nederlandse nationale en internationale belastingregels.”  

,,De vennootschapsbelasting die in sommige jaren aan Chemours Netherlands BV is teruggegeven, bestond uit eerder teveel betaalde vennootschapsbelasting. De Belastingdienst heeft de aangiften vennootschapsbelasting van Chemours Netherlands BV over de jaren tot en met 2022 beoordeeld.”  

,,Zoals te zien is in de jaarrekening - en zoals toegelicht aan Follow The Money - zijn er verschillende oorzaken voor de lagere operationele (en fiscale) winst in de jaren 2018 tot en met 2022. Deze oorzaken zijn representatief voor het grootste deel van de industrie, en bestaan onder andere uit een daling van de industriële vraag, hogere prijzen voor energie en grondstoffen en stijgende arbeidskosten in deze periode. Wij zijn van mening dat deze relevante feiten in het artikel hadden moeten worden opgenomen, in plaats van een valse bewering van kunstmatige winstverschuiving. Daarnaast heeft FTM heeft een ongeldige vergelijking gemaakt tussen wat zij beschouwt als de winst van Chemours Netherlands BV en de belastingen die in de periode sinds haar oprichting zijn betaald.” 

,,Chemours draagt bij aan de lokale en nationale economie door circa 500 directe en nog veel meer indirecte banen, die onder andere leiden tot een aanzienlijk belastinginkomen voor de lokale en nationale overheden. Intussen blijven we in Dordrecht hard werken aan het terugdringen van onze uitstoot, terwijl we ons richten op de verantwoorde productie van materialen die een essentiële rol spelen in onze samenleving: in medische toepassingen, de productie van computerchips en elektronica, in de opwekking van groene energie, en op vele andere manieren.” 

advertentie
advertentie