Een unieke waterstofverhuiswagen.
Een unieke waterstofverhuiswagen. Fotostudio Ziezo

Primeur: eerste verhuizing met waterstofverhuiswagen

Natuur en milieu Deel je nieuws

Een bijzondere primeur! Mondial R. Vlot & Zn. Verhuizingen uit Sliedrecht heeft als eerste verhuisbedrijf in Nederland een verhuizing met een waterstoftruck uitgevoerd. Deze proefrit is mogelijk vanwege de samenwerking met zusterbedrijf BREYTNER, die in het kader van het H2-Share project tijdelijk deze wagen tot haar beschikking had. Het doel is om ervaring in de praktijk op te doen zodat de technologie verder ontwikkeld kan worden.

Mondial R. Vlot & Zn. Verhuizingen zet al jaren in op CO2-reductie en werkt in het kader daarvan samen met BREYTNER. Door de samenwerking is het bij verhuizingen mogelijk om een volledig elektrische verhuiswagen in te zetten.
Hoewel dit ideaal is voor korte afstanden, is het voor langere ritten interessant om de ontwikkelingen op het gebied van waterstof te volgen. Dit biedt namelijk, ten opzichte van elektrisch rijden, het voordeel dat er langere afstanden afgelegd kunnen worden en dat tanken slechts 15 à 20 minuten kost. 

Maar voor het zover is, zal er de komende jaren nog veel moeten verbeteren aan de techniek. Denk bijvoorbeeld aan het verminderen van het geluid van de waterstofunit en het integreren van deze unit in het chassis. Om de technologie verder te ontwikkelen is het belangrijk om tussentijds ervaring op te doen in de praktijk. Vanuit de Europese Unie is er daarom subsidie beschikbaar gesteld voor het H2-Share project, dat als doel heeft om proefritten in diverse Europese landen mogelijk te maken. In het kader daarvan heeft VDL een truck ontwikkeld die volledig op waterstof rijdt. Omdat er momenteel nog weinig tankstations zijn, bouwde het Duitse waterstofbedrijf Wystrach een mobiel waterstoftankstation voor dit project, dat tijdelijk bij Vlot Logistics in Schelluinen stond.

In Nederland mocht BREYTNER de waterstofwagen drie maanden demonstreren. De truck werd in deze periode met name ingezet voor de first mile bij distributie van meubilair. Daarnaast is er eenmalig een verhuizing mee verzorgd in de regio. Voor Jan Wouter Vlot, directeur van Mondial R. Vlot & Zn. Verhuizingen, was het een eer om om dit uit te mogen voeren. “In het kader van rentmeesterschap vinden wij het belangrijk om te zorgen voor een beter milieu. Rijden op waterstof is pure innovatie en het is dan ook noodzakelijk om de theorie in de praktijk te kunnen testen. Het maakt mij bijzonder trots dat wij aan zo’n innovatief demonstratieproject deel mochten nemen.”

advertentie
advertentie