Afbeelding
Arie Jan van Termeij

Zeldzame blauwe maan met Halloween

1 november 2020 om 11:20 Natuur en milieu

SLIEDRECHT 

Zaterdag 31 oktober was het Halloween. Halloween gaat traditioneel gepaard met enge kostuums en angstaanjagende make-up creaties: alles wordt uit de kast getrokken om het zo griezelig mogelijk te maken. Dit jaar is Halloween zelfs extra griezelig omdat dan de zeldzame blauwe maan aan de hemel staat. Dit fenomeen komt niet vaak voor en al helemaal niet tijdens Halloween. Het komt niet vaak voor dat er twee volle manen in één maand verschijnen.

Over het algemeen komt dit fenomeen eens in de 2,5 á 3 jaar voor. Hoe komt dat? Onze kalender en de maanstanden lopen niet helemaal gelijk: een volle maan komt iets vaker dan eenmaal per maand voor. Als gevolg hiervan ontstaat er als het ware een “overschotje” waardoor er af en toe een tweede volle maand in één maand plaatsvindt.

Of in een bepaalde maand al dan niet een blauwe maan verschijnt hangt af van de tijdszone waarin men zich bevindt. Valt een blauwe maan in een bepaald deel van de wereld bijvoorbeeld op 31 maart dan kan het in een ander deel van de wereld op dat moment al 1 april zijn. In dat deel van de wereld zal dus geen sprake zijn van een Blauwe maan. Dit maakte deze blauwe maan extra speciaal, want voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog was op 31 oktober de blauwe maan overal ter wereld te zien.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie