Supermaan
Supermaan Hans Blomvliet

Bewonder de Supermaan op Koningsdag

Natuur en milieu

SLIEDRECHT Het universum helpt mee om, ondanks alle beperkingen, toch een bijzondere Koningsdag mee te maken. Voor het eerst sinds 1909 krijgen we op een Koninklijke feestdag de Supermaan te zien. Dit gebeurt volgens Weeronline.nl pas weer in 2127. Veel mensen zullen dit dus nooit meer meemaken. 

Bij een supermaan lijkt de volle maan ongeveer groter en feller dan normaal. Een supermaan komt ongeveer vier opeenvolgende maanden per jaar voor. Dat de volle maan niet altijd even groot is, komt doordat de afstand tussen de maan en de aarde niet altijd hetzelfde is. Dat is het gevolg van de eivormige baan die de maan om de aarde aflegt. Tijdens een supermaan staat de maan ongeveer 27.000 kilometer dichter bij de aarde dan gemiddeld.

Volgens de weerwebsite helpt het weer een handje mee om de ‘once-in-a-lifetime’ superkoningsmaan te zien. ,,Dinsdag is de kans op opklaringen namelijk groot. Mogelijk trekken ook sluierwolken over ons land en dat levert nog een ander bijzonder fenomeen op: een superkoningsmaanhalo! Dat is een kring om de superkoningsmaan.”

De volle maan komt dinsdag om 21:40 uur op. Om de supermaan te zien moet je naar het zuidoosten kijken. De supermaan is tijdens de maansopkomst het mooist, wanneer de volle maan laag aan de hemel staat. ,,Je hoeft niet vlak voor de avondklok naar buiten om de maan te zien, want de supermaan is gewoon vanuit huis zichtbaar. Juist tussen de gebouwen en bomen door lijkt de maan extra groot!”

advertentie
advertentie