Afbeelding
Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

Start energiecoöperatie tijdens Sliedrechtse klimaatmarkt

Natuur en milieu

SLIEDRECHT Op woensdag 3 november vindt van 19.00 tot 21.00 uur de Sliedrechtse Klimaatmarkt plaats in Partycentrum de Lockhorst. Tijdens deze markt gaat de eerste lokale energiecoöperatie van start. Wie intekent tijdens de klimaatmarkt, krijgt 25 euro korting op de eerste 2 zonnepanelen.

Van 28 oktober tot en met 5 november is de Nationale Klimaatweek: een landelijk initiatief om nóg meer mensen te inspireren zich in te zetten voor een beter klimaat. Ook in Sliedrecht werken we samen aan een duurzame toekomst. Bijvoorbeeld door energie te besparen, met extra groen voor klimaatadaptatie en via projecten zoals SliedrechtOost Aardgasvrij. En nu is er ook de eerste lokale energiecoöperatie. Deze en andere voorbeelden en initiatieven zijn te zien op de Sliedrechtse Klimaatmarkt.

De Sliedrechtse energiecoöperatie is een initiatief van Arie van der Linden, bestuurslid duurzaamheid van VvE-platform Alblasserwaard. De coöperatie gaat zonnepanelen leggen op daken van (publieke) gebouwen in Sliedrecht. Iedere Sliedrechter kan een aandeel nemen in zo’n zonnedak. De opbrengst in elektriciteit wordt verrekend met het verbruik en met de energiebelasting van de aandeelhouder. Zo kan iedereen een bijdrage leveren aan een duurzamere leefomgeving en tegelijk besparen op de energiekosten. De eerste zonnepanelen komen op het dak van het Griendencollege. Op 3 november ondertekenen de initiatiefnemers, wethouder Ton Spek, de coöperatie Drechtse Energie en de directie van het Griendencollege een intentieovereenkomst hiervoor. De ondertekening is om 19.30 uur.

Inspiratie en voordeel Voor en na de ondertekening is er ruimte om je te laten inspireren door Sliedrechtse initiatieven en projecten voor een beter klimaat. Er zijn verschillende kraampjes met informatie over onder andere energie besparen, duurzaam en aardgasvrij wonen, het warmtenet Sliedrecht, klimaatadaptatie en het inrichten van een duurzame, levende tuin met bijvoorbeeld inheemse en eetbare planten en een insectenhotel. Natuurlijk is er ook meer informatie over de Sliedrechtse Energiecoöperatie. Wie mee wil doen en direct intekent, krijgt 25 euro korting per zonnepaneel. Per huishouden zijn maximaal 2 zonnepanelen met korting beschikbaar. De actiekorting geldt voor de eerste 100 zonnepanelen.

Voor een zonnige toekomst liggen er gratis bloembollen klaar (zolang de voorraad strekt).

advertentie
advertentie