Er moet veel in en rond huis gebeuren voor aansluiting op het warmtenet.
Er moet veel in en rond huis gebeuren voor aansluiting op het warmtenet. Gemeente Sliedrecht

Helft huiseigenaren Vogelenzang Sliedrecht kiest voor warmtenet

20 maart 2023 om 12:30 Natuur en milieu

SLIEDRECHT In Sliedrecht-Oost hebben ruim 30 particuliere eigenaren besloten om hun woning aardgasvrij te maken en over te stappen op het warmtenet van HVC. Het gaat om woningen in de Vogelenzang en enkele aan het begin van De Horst. Hiervoor wordt de subsidie Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) van het Rijk ingezet. 

De gemeente Sliedrecht heeft deze subsidie gekregen om een start te maken met het aardgasvrij maken van een buurt of wijk. Onder de subsidie vallen alle noodzakelijke kosten om de woning comfortabel te verwarmen en van voldoende warm water te voorzien. De bewoners betalen een eigen bijdrage van 2.000 euro of – als zij al inductie koken – 500 euro. Helaas vallen er enkele woningen af, omdat deze te geïsoleerd liggen.

VERTRAGING BESLUITVORMING DOOR PRIJSSTIJGINGEN

Afgelopen herfst hadden de bewoners hun keuze al gemaakt. Toch duurde het nog enkele maanden voordat zij zekerheid hadden over de aansluiting op het warmtenet. Door de enorme prijsstijgingen in de energie- en bouwsector kwam de financiering namelijk onder druk te staan. De kosten van de aansluiting en de werkzaamheden in de woning waren fors hoger geworden dan was begroot bij de start van het project.

NU OOK VERDER MET HERINRICHTING

,,Samen met HVC en andere bouwpartners hebben we de afgelopen maanden alles op alles gezet om verder te kunnen met de verduurzaming van dit deel van de Sliedrechtse woningvoorraad. Ik ben erg blij dat dit gelukt is en dat de woningeigenaren hun huis duurzaam gaan verwarmen”, aldus Ton Spek, wethouder Wonen en Duurzaamheid. ,,Dan kunnen we ook verder met de herinrichting van de straten, wat hoog nodig is.”


WAT GEBEURT ER IN DE WONINGEN?

Voordat de woningen worden aangesloten, moeten ze zijn aangepast. Vrijwel in elke woning worden er radiatoren vervangen of bijgeplaatst. Wie nog op gas kookt, krijgt een inductie kookplaat en een basispannenset. Verder worden de cv-ketel, de gasmeter en gasleidingen verwijderd en komt er een warmte-unit op de begane grond. De woning en tuin worden weer netjes opgeleverd.

Fors minder CO2-uitstoot

Het warmtenet draait tijdelijk nog op aardgas, maar maakt in 2023/2024 de overstap naar de warmte die vrijkomt bij slibverbranding en – waarschijnlijk vanaf 2027 – naar aardwarmte. De uitstoot van CO2 moet in de periode 2022-2025 minimaal 76% lager zijn ten opzichte van het gebruik van cv-ketels.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie