Afbeelding
ANP

Hobby-eieren Sliedrecht zwaar vervuild door PFAS Chemours

1 september 2023 om 11:01 Natuur en milieu Dossier Chemours

SLIEDRECHT Eieren van hobbykippen uit de omgeving Sliedrecht en de Alblasserwaard bevatten soms zulke hoge concentraties PFAS dat het onveilig is om ze te eten. Dat blijkt uit onderzoek van NRC in samenwerking met een laboratorium van de VU Amsterdam. Bron van de PFAS in de Sliedrechtse eieren is teflonfabriek Chemours uit Dordrecht. Die fabriek loosde decennialang grote hoeveelheden PFAS in de omgeving.

Toxicologen roepen in NRC op om in de omgeving hobbykippen op te hokken en hun eieren niet langer te eten. Ook zou de overheid meer onderzoek moeten doen.

NRC verzamelde dit voorjaar eieren van negen particulieren, kinderboerderijen en boeren in de omgeving van de fabriek en liet ze testen door een laboratorium van de VU. Het is voor het eerst dat in Nederland rondom een fabriek onderzoek is gedaan naar PFAS-vervuiling van eieren. Ondanks meerdere signalen over het gevaar van besmette eieren deden overheidsinstanties als het RIVM hier nog geen onderzoek naar.

Uit het onderzoek van NRC blijkt dat in Sliedrecht het eten van één of twee eieren per week al schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Op vijf van de negen locaties zit er te veel PFAS in eieren.

Meer weten? Lees dan ons complete Chemours-dossier met al het nieuws en de achtergronden.

advertentie
advertentie