Wat is het cocktaileffect dat in de lucht boven Chemours en Sliedrecht optreedt?
Wat is het cocktaileffect dat in de lucht boven Chemours en Sliedrecht optreedt? Erik de Bruin

Zuid-Holland legt Chemours dwangsom op voor illegale lozing (2)

1 september 2023 om 11:23 Natuur en milieu Dossier Chemours

DORDRECHT (ANP) De chemische fabriek Chemours in Dordrecht moet stoppen met het lozen van een bepaalde stof, anders krijgt het bedrijf een boete. Milieudienst DCMR heeft Chemours een zogeheten last onder dwangsom opgelegd, van 125.000 euro per geconstateerde overtreding. De fabrikant van kunststoffen ligt onder een vergrootglas na een recente tv-uitzending van Zembla.

Dwangsom voor Chemours Dordrecht om illegale lozing

In de uitzending ‘de PFAS-doofpot’ komt naar voren dat de leiding van DuPont, de voorloper van Chemours, jarenlang heeft verzwegen dat het stoffen in het water, de bodem en de lucht loosde die schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu. Naar aanleiding van die uitzending houdt Provinciale Staten van Zuid-Holland vrijdag een hoorzitting.

ZORGWEKKENDE STOFFEN De provincie maakte begin juli bekend dat Chemours betrapt is op een illegale lozing. Milieudienst DCMR, die namens Zuid-Holland toezicht houdt, kwam op 15 mei bij een meting van het afvalwater een stof tegen waar Chemours geen vergunning voor heeft: trifluorazijnzuur (TFA). Dat is een PFAS-verbinding die het RIVM onder de potentieel zeer zorgwekkende stoffen schaart.

Chemours kan het besluit van DCMR en de provincie om een dwangsom op te leggen aanvechten bij de rechter. “We zijn het besluit aan het bestuderen en vervolgens zullen we ons beraden op eventuele vervolgstappen binnen de termijn die daarvoor is gesteld”, aldus een woordvoerder. Chemours liet eerder al weten dat de betreffende stof bij meerdere metingen op andere data niet zou zijn aangetroffen.

De milieudienst laat het afvalwater van de fabriek de komende periode analyseren door een onafhankelijk laboratorium. “Als na vier maanden blijkt dat Chemours nog steeds onvergund TFA loost, gaat de milieudienst dwangsommen innen”, aldus de provincie. Daar zit een maximum aan van 1,25 miljoen euro.

De afgelopen jaren legden DCMR en de provincie vaker dwangsommen op aan Chemours.

Meer weten? Lees dan ons complete Chemours-dossier met al het nieuws en de achtergronden.

advertentie
advertentie