Chayro Martie (8) leest een boek voor aan hond Wende.
Chayro Martie (8) leest een boek voor aan hond Wende. Eline Lohman

Kinderen lezen voor aan hond

19 januari 2023 om 16:21 Onderwijs

SLIEDRECHT Voorlezen aan een hond: dat is wat zes kinderen vorige week woensdag voor het eerst deden in de bibliotheek in Sliedrecht. Het zogenoemde Kwispellezen moet het zelfvertrouwen van de kinderen vergroten, net als de motivatie om te lezen. Met als gevolg dat de leesvaardigheid toeneemt.


door Eline Lohman

Het is een huiselijk tafereel: Chayro Martie (8) die een boek voor zit te lezen op een stel kussens, met voor zich een hond. Hond Wende welteverstaan, een therapiehond van Hulphond Nederland. De hond ligt op haar gemak op een kleedje, terwijl Chayro de ene na de ander bladzijde voorleest. Sommige woorden vindt hij wat moeilijk en mag hij nog een keer oplezen van vrijwilligster Annemarie Speksnijder van Hulphond Nederland. Chayro is helemaal verdiept in zijn boek over robots.


RUSTIG GEVOEL Naderhand vertelt hij dat het Kwispellezen hem zeker beviel. Mooi, want hierna mag hij nog zeven keer een kwartiertje komen voorlezen aan een hond. ,,Ik vond het leuk om te lezen terwijl de hond erbij lag. Ik kreeg er een rustig gevoel van. Het is de eerste keer dat ik een boek voorlas aan een hond. Ik heb een beetje moeite met voorlezen, zoals wanneer ik lange woorden moet uitspreken. Maar die gingen nu goed.”


IN EIGEN TEMPO Op zes plaatsen in Nederland wordt Kwispellezen aangeboden, nu ook in Sliedrecht. Twee jaar geleden startte het initiatief, vertellen Peter en Annemarie Speksnijder, vrijwilligers die de hond hebben opgevoed tot een therapiehond en nu het Kwispellezen aanbieden op allerlei plekken in het land. ,,Kinderen met leesproblemen en –achterstanden kunnen met hun ouders naar de bibliotheek toe komen voor het voorlezen met de hond. Zes kinderen van twee scholen in Sliedrecht hebben hiervoor gekozen. Er zijn stapeltjes boeken geselecteerd die bij het kind passen. We laten de kinderen even wennen aan de hond en laten ze een snoepje geven. In hun eigen tempo gaan ze vervolgens voorlezen aan de hond. Zo trainen zij hun leesvaardigheden en groeit het plezier in lezen.”

GEEN OORDEEL Het is een bewuste keuze om voor te lezen aan een hond en niet aan bijvoorbeeld de ouders of een ander kind. ,,Honden oordelen niet en geven geen commentaar. De hond ligt bij de kinderen, in een rustige omgeving. Je ziet kinderen verdwijnen in hun eigen wereld, ze gaan helemaal op in het boek. Ze zijn zelfbewuster aan het lezen. Wij merken dat het plezier in lezen toeneemt een daarmee uiteindelijk ook de leesvaardigheid van kinderen beter wordt en dat ze meer zelfvertrouwen krijgen.” Met name dat laatste was voor de Sliedrechtse bibliotheek een goede reden om ervoor te kiezen het Kwispellezen aan te bieden, vertelt leesconsulent Martine Peerboom. 

,,Wij hoorden op een congres over Kwispellezen en in bibliotheekland ging het onderwerp ook rond. Het leek ons een erg leuk project en dus besloten we om er aan mee te gaan doen. Heel leuk dat we dit nu opgestart zijn in de bibliotheek en hopelijk zit er een vervolg in. Ik ga ook met ouders in gesprek over het belang van voorlezen, zodat ook thuis meer wordt voorgelezen. Lezen leuk maken en het zelfvertrouwen vergroten: daar gaat het ons om.”

Eline Lohman

advertentie
advertentie