Afbeelding
SHe Fotografie - Suzanne Heikoop

Nog meer struikelstenen voor Sliedrecht

15 augustus 2019 om 07:59 Overig

SLIEDRECHT Gunter Demnig komt weer naar Sliedrecht. Op dinsdag 8 oktober is hij er voor de derde keer en nog nooit legde hij zoveel stenen tijdens zijn bezoek. In 2017 waren het er elf; in 2018 tien en nu worden er veertien gelegd. Van deze veertien stenen worden er twaalf op een en dezelfde plek gelegd. Een unicum.

Sliedrecht is die dinsdag de laatste plaats die Gunter Demnig aandoet daarom kan er pas om 17.00 uur gestart worden. Er wordt gestart met het leggen van de steen voor Steven-Gerrit van der Kreeft. Deze steen komt aan de westkant van het voormalige station (nu restaurant De Heeren van Slydregt) te liggen. Het restaurant was bereid de steen voor deze Merwedegijzelaar te financieren.

Rond 17.30 uur legt Gunter de steen voor Merwedegijzelaar Pieter Harkema. Pieter woonde (tijdelijk) met zijn ouders in de Rembrandtlaan. Toen nummer 12, maar het huidige huisnummer 20 is nu de exacte plek. De steen van Pieter is geadopteerd door zijn inmiddels overleden zus Riek en haar zoon Jan Zijlstra.

Het slotstuk is het leggen van twaalf stenen aan de Stationsweg. Het huis is al zo'n dertig jaar geleden gesloopt. De stenen die worden gelegd zijn voor de Joodse familie Van Gelderen (moeder, vader en zoontje), de hoofdbewoonster Leentje Nederlof en de latere onderduikers de heer en mevrouw De Raaij – de Jong, moeder en zoon De Goede, de zusters Antoinette en Hester Fles, Hesters schoonzus Martha Kattenburg en Rozette van Aals. Ook de stenen voor al deze mensen zijn gefinancierd. Bouwbedrijf Gebroeders Blokland bekostigt de drie stenen voor de familie Van Gelderen. De steen voor schuilplaatsverlener Leentje Nederlof is bekostigd door het bedrijf Drechtsteden Hypotheken & Verzekeringen. Kleindochter Josy Gubbens adopteerde de stenen van haar grootouders de heer en mevrouw De Raaij – de Jong en het Coöperatief Dividendfonds Rabobank Merwestroom stelde zich garant voor de kosten van de andere zes stenen.

Stichting Struikelstenen Sliedrecht overweegt aan de Stationsweg een herinneringsbord te plaatsen. Een bord in de stijl van het bord dat zich bij het Sliedrechtse station bevindt en dat herinnert aan het spoorwegongeluk van 27 november 1942.

De stichting heeft er een goede gewoonte van gemaakt om vooraf aan de legging van de stenen een informatieavond te organiseren. De verhalenavond voor de komende legging vindt plaats op donderdag 19 september in de Dijksynagoge. De aanvang is om 19.30 uur.

advertentie
advertentie