Afbeelding
Archief BDUmedia

9,2 miljoen voor werk aan kerkhof

Overig

SLIEDRECHT Afgelopen maandag presenteerde wethouder Ton Spek de plannen voor de verbouwing van de begraafplaats. In totaal komen er 781 nieuwe graven bij en daarmee wordt de begraafplaats bestendig om de komende decennia daar te blijven begraven. Voor de verbouwing van de begraafplaats en alle werkzaamheden die daarbij komen kijken vraagt Spek aan de gemeenteraad een krediet van 9,2 miljoen euro.

door Marjanne Dijkstra

Als er niets zou worden gedaan zou de Sliedrechtse begraafplaats in 2025 vol zijn. Spek maakte zich eerder hard voor het plan dat het mogelijk moest zijn als alles rond de begraafplaats organisatorisch en administratief in orde zou zijn, daar ook uitbreiding moet worden gezocht. Een onderzoeksbureau legde zeven plekken op de begraafplaats vast die daarop werden doorgesproken met alle belanghebbenden.

Spek vertelt: ,,De grootste bottleneck lag onder andere bij de Stationsweg (Achterom). In goed overleg met de bewoners hebben we daar een passende oplossing bedacht. Er komt daar een wand te staan, die wordt bedekt met groen. Zo krijgen we wél meer ruimte op de begraafplaats, maar blijft de omgeving groen en is er weinig tot geen zicht op de begraafplaats. Ook aan de noordkant bij de Goeman Borgesiusweg moet veel werk worden verricht. Een deel van die weg zal verdwijnen. We gaan een deel van die weg en de Tiendweg verleggen, zodat mensen die in de buurt van de begraafplaats wonen niet via het pleintje ervoor moeten rijden. Dat geeft onprettige situaties als er een begrafenis aan de gang is. Het gaat wel ten koste van wat graven, maar dit lijkt de beste oplossing en we hebben nog steeds genoeg graven om de komende decennia verder te kunnen begraven op deze begraafplaats."

9,2 miljoen euro lijkt veel stelt de wethouder, maar het is wel over vijf jaar verdeeld, zo legt hij uit. ,,En alles zit er nu in, inclusief een nieuw beheerdersonderkomen. Het is zo doorgerekend dat ook de risico's zoals prijsstijgingen daarmee zijn afgedekt. Ik wil een eventueel volgend college hiermee niet in de problemen laten komen."

Op 17 maart ligt het voorstel van Spek voor in de gemeenteraad en in april zal er naar verwachting dan een besluit worden genomen. ,,Daarna kan de aanbesteding en voorbereiding beginnen en ik hoop dat er eind 2020 of begin 2021 kan worden begonnen met de werkzaamheden."

advertentie