Bezoek uit het Westland in Sliedrechtse Loofhut
Bezoek uit het Westland in Sliedrechtse Loofhut Dijksynagoge

WESTLAND BEZOCHT SOEKAH BIJ DE DIJKSYNAGOGE

30 september 2023 om 18:55 Overig Deel je nieuws

Al jaren wordt in het najaar in de achtertuin van de Dijksynagoge een Soeka (Loofhut) opgebouwd met open dak naar de hemel. Compleet ingericht met fruit en andere opbrengsten van het land zoals dit hoort bij het feest van SOEKOT, ook wel het Loofhuttenfeest genoemd. 

In de Joodse traditie nog altijd een belangrijk feest, een oogstfeest waarbij genoten worden van de opbrengsten van het land. Een feest waarbij de luxe van warme huizen verlaten wordt om zich daarna bewust te worden van de eigen kwetsbaarheid, de afhankelijkheid van de Eeuwige en de betrekkelijkheid van aardse rijkdom. 

Zaterdag 30 september bezocht brachten bezoekers uit het Westland een   gepast cadeau mee! Belangstellenden worden uitgenodigd om speciaal naar de in het kader van SOEKOT georganiseerde Open Dagen en bezoek te brengen aan de Dijksynagoge én de Soeka. Daarin kan kennis genomen van de sfeer en betekenis van dit bijzondere feest. Vrijwilligers zijn aanwezig om uitleg te geven. 

ZATERDAG EN ZONDAG 7 en 8 OKTOBER: 14.00 – 16.00 UUR

Daarnaast wordt aandacht besteed aan SIMCHAT THORA, eveneens een najaarsfeest. Dit is het feest van de Vreugde der Wet, een vrolijke viering waarin het traditie is dansend met Thorarollen door de synagoge te gaan. Het wordt gevierd op de laatste dag van het 7 dagen durende Loofhuttenfeest. 

Het is een moment van dankbaarheid aan de Eeuwige voor de ontvangst van de Thora, met alle opdrachten voor het dagelijks leven, speciale gebeurtenissen in het bestaan en de Joodse feesten.  

U kunt ook (voor een groep) een afspraak maken om de Dijksynagoge en Soeka met eigen gezelschap te bezoeken. 

Contact: info@dijksynagoge.nl   

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie