Afbeelding
Begeleiding op maat

Een tweede spoor re-integratie verdient begeleiding op maat

9 april 2020 om 17:21 Partnercontent

Re-integratie is het proces van terugkeren in (passend) werk na ziekte. Als werkgever draagt u de verantwoordelijkheid voor een voorspoedig verloop van dat re-integratietraject. Bij een re-integratie heeft u te maken met strikte regels en verplichtingen die met enige regelmaat weer veranderen. Veel werkgevers lopen dan ook tegen problemen aan bij het opstarten van re-integratietrajecten. Bent u goed op de hoogte van de te nemen stappen als een van uw medewerkers ziek wordt? De arbeidsdeskundigen van Xs2more helpen u op snelle, gedegen en vakkundige wijze bij alle denkbare vraagstukken waaronder tweede spoor re-integratie.

Re-integreren in eerste spoor en tweede spoor: wat houdt dat in?
De eerste stap in een re-integratieproces is de zogenaamde eerste spoor re-integratie. Dit proces start op het moment van ziekmelding. Zowel de werkgever als de werknemer hebben vanaf dat moment de verplichting om doelgericht en actief mee te werken aan terugkeer van de medewerker. Het laten terugkeren van de werknemer in zijn eigen functie bij zijn huidige werkgever is het eerste doel. Wordt dit doel niet behaald? Dan is de zoektocht naar een andere functie bij zijn werkgever de volgende stap. Re-integratie in het eerste spoor duurt maximaal een jaar. U dient de medewerker in de 42e ziekteweek tevens ziek te melden bij het UWV. Het is tijd voor de tweede spoor re-integratie als het eerste spoor traject niet succesvol wordt afgesloten. Hierbij moet u als werkgever op zoek gaan naar een nieuwe functie voor uw zieke werknemer - bij een nieuwe werkgever. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat u goed weet of tweede spoor re-integratie noodzakelijk is rond het eerste ziektejaar van uw medewerker. Als u dit te laat inzet, kan dit een loonsanctie tot gevolg hebben.

Waarom deskundige expertise bij re-integratie?
Als werkgever mag u niet zelfstandig beslissen dat eigen (aangepast) werk of ander werk niet mogelijk is. Daarvoor dient u de hulp in te roepen van een arbeidsdeskundig bedrijf zoals Xs2more. Ook is het aan te raden om te laten onderzoeken wat de mogelijkheden van uw medewerker zijn. De uitkomsten van dat onderzoek vormen het uitgangspunt van het tweede spoor re-integratietraject. Omdat de deskundigen de voortgang en alle acties in duidelijke rapportages vastleggen, wordt u als werkgever ontzorgd. Op deze wijze toont u tevens aan dat u alles in het werk heeft gesteld om de werknemer weer aan het werk te helpen. De adviseurs van Xs2more begeleiden u hier graag bij. Onze aanpak heeft nog nooit geleid tot een loonsanctie. Afhankelijk van kennis en ervaring wordt uw medewerker intensief ondersteund en begeleid in de zoektocht en de re-integratie in een nieuwe baan bij een andere werkgever.

Begeleiding bij eigenrisicodragerschap
Bent u eigen-risico-drager voor de Ziektewet? Dan betaalt u zelf de ziektewetuitkering voor uw werknemers die hier recht op hebben. Dit is ook het geval als een werknemer niet meer bij u werkt. Als een van uw medewerkers ziek uit dienst gaat, betaalt u de ziektewetuitkering en bent u verantwoordelijk voor de re-integratie van de ex-medewerker tot uiterlijk 104 weken na de uitdiensttreding. In deze periode bent u gebonden aan veel wetten en regels. Deze worden door het UWV pas achteraf getoetst. Om hoge, onvoorziene kosten te voorkomen, zijn goede begeleiding en het vastleggen van een dossier essentieel. Xs2more kan u daarbij begeleiden. Bovendien helpen de arbeidsdeskundigen uw ex-werknemer met het vinden van passend werk. Dat scheelt u aanzienlijk in de uitkeringskosten

Maatwerk op gebied van re-integratie nodig?
Heeft u te maken met tweede spoor re-integratie? Of bent u eigenrisicodrager voor de Ziektewet en loopt u tegen bepaalde zaken aan? Samen met de experts van Xs2more brengen we ieder traject tot een goed einde. Xs2more levert maatwerk voor u en uw medewerker. Wij werken landelijk vanuit 19 vestigingen. Is uw organisatie gevestigd in Sliedrecht of omgeving? Onze dichtstbijzijnde locatie waar u een afspraak met een adviseur kunt inplannen, is op ons kantoor in Den Bosch. Bel voor een afspraak of vrijblijvend advies met: 088 - 700 7750 of stuur een e-mail: info@xs2more.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie