Afbeelding
Elektrisch rijden

Elektrisch, benzine en diesel: wat is het goedkoopste?

Partnercontent

Je bent op zoek naar een nieuwe auto of je wilt je auto omruilen voor een ander model. Hierbij wil je graag weten welke brandstof goedkoper is: benzine of diesel. Of wellicht denk je eraan om elektrisch te gaan rijden. Verschillende factoren als het verbruik van de auto en de aanschafprijs spelen een grote rol. Misschien nog wel belangrijker is de totale kosten die horen bij het besturen van een dergelijke auto. Daarbij wil je natuurlijk graag weten welke van de drie goedkoper is om te rijden: elektrisch, benzine of diesel.

Welke soorten zijn er?

Wanneer je een auto op brandstof wilt kun je kiezen uit benzine en diesel. Alleen op het gebied van benzine is er al een ruime keuze. Zo bestaat er Euro 95, Euro 98, E10 en Blue one. Bij de laatste twee is een deel bio-ethanol toegevoegd. Daarnaast heb je bij een auto op aandrijving keuze uit elektrisch, aardgas, waterstof, groengas en biobrandstof. Voornamelijk het elektrisch rijden heeft een flinke groei gemaakt, ook omdat het een stuk milieubewuster is dan benzine of diesel.

Het verschil

Aan de hand van een paar rekenvoorbeelden is het eenvoudig te bepalen of benzine, diesel of elektrisch rijden het goedkoopste is. Stel je rijdt 15.000 km per jaar, dat neerkomt op 1250 km per maand. Bij een benzineauto kan je rekenen op een totaalbedrag per maand van €176,05 en bij een dieselauto €179,72 per maand. Voor een elektrische auto betaal je een stuk minder: €25,41 per maand. Natuurlijk hangt het af wat het verbruik is en de literprijs van benzine of diesel.

Wat is het goedkoopste?

In principe wordt aangetoond dat elektrisch rijden het goedkoopst is. Echter is de aanschaf van een elektrische auto nog erg duur. Zo zijn de afschrijfkosten hoog en het laden van de auto neemt ook een flinke tijd in beslag. Ook ben je afhankelijk van laadpalen op locatie en die zijn nog niet overal te vinden. Kortom, het hangt van een aantal factoren af om aan te tonen welk soort brandstof of aandrijving het goedkoopst is. Elektrisch rijden is dat vooralsnog pas na de aanschaf.  

advertentie
advertentie