Afbeelding
Hoe kleed je je voor een sollicitatie gesprek.

Hoe ga je niet onderuit tijdens een sollicitatie gesprek?

19 januari 2021 om 10:44 Partnercontent

Een belangrijk moment van je carrière: een sollicitatiegesprek. Wellicht heb je binnenkort een sollicitatiegesprek voor je nieuwe baan, extra belangrijk dus. Van tevoren verdiep je je in het bedrijf en bereid je je goed voor. Je wil natuurlijk niet afgaan tijdens een sollicitatiegesprek. In dit artikel bereiden we je voor op een sollicitatie. Hoe kleed je je? En welk overhemd is geschikt? Benieuwd? Kijk snel verder.

Let op de cultuur binnen een bedrijf

Het is goed te kijken met wie je een gesprek zult voeren. Kijk eens op Google of LinkedIn. Hoe beter je de persoon kent met wie je zal spreken, des te prettiger het gesprek verloopt.

Bekijk eens wat de dresscode is van het personeel dat rondloopt. Je kunt bijvoorbeeld eens langsgaan ter observatie. Wellicht heb je al kennis gemaakt met de interviewer of een ben je er al eens geweest. Je kunt ook Googelen naar de werkplek om erachter te komen hoe het personeel zich kleedt. Pas je stijl aan naar aanleiding van je bevindingen.

Het overhemd

Bij het kiezen van een overhemd kijk je naar wat voor soort bedrijf het is. Bij een traditioneel bedrijf kun je gaan voor een business overhemd in een effen kleur. Denk aan blauw of wit. Vaak wordt ook gekozen voor een klassieke boord. Bij een hipper bedrijf kun je ook gaan voor een casual overhemd met een kleinere kraag. Zorg er dan wel voor dat het overhemd geen kreukels heeft. Een korte mouwen overhemd of een polo shirt is niet aan te raden tijdens een sollicitatiegesprek.

Bovendien zit je tijdens een sollicitatiegesprek recht tegen je nieuwe werkgever. Dit betekent dat een deel van de pols bloot is. Wanneer je een lange man bent, zijn overhemden met een normale mouwlengte vaak aan de korte kant. Deze mannen dienen een overhemd extra lang mouw te dragen. Zodoende heb je een overhemd aan met de juiste mouwlengte.

Fris en schoon naar je gesprek

Het is tijdens je gesprek wel van belang dat je lekker ruikt. Trek dus geen oude of vieze kleding aan. Zorg dat je baard geschoren is en doe een lekker luchtje op. De eerste indruk tijdens het gesprek is belangrijkst.

Schoenen onder je outfit

Is het niet helemaal duidelijk wat voor soort schoen stijl van je verwacht wordt? Dan is suède de meest veilige optie. Je kunt beter overdressed dan underdressed. Schoenen maken of kraken je outfit. Tevens geldt ook hier de ‘situationeel kleden’ regel. Lopen de meeste werknemers rond met leren schoenen? Zorg dan dat je leren schoenen draagt. Leren schoenen kunnen matchen met een riem, mits de riem dezelfde kleur is. Echter, als vele werknemers sneakers dragen, trek dan je sneakers aan. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie