Afbeelding
Foto door bitcointere form PxHere

Wat is Ethereum? En hoe is het met Bitcoin Cash?

Partnercontent

Ook al heb je nog weinig meegekregen van de hele crypto industrie, is de kans behoorlijk groot dat je de term Bitcoin wel eens hebt horen vallen. Waar in 2010 eigenlijk nog niemand een idee had wat Bitcoin precies was, is het in 2021 lastig om iemand te vinden die nog nooit van Bitcoin heeft gehoord. Maar naast Bitcoin bestaan er nog veel meer verschillende tokens. Een van de meest bekende naast Bitcoin? Dat is Ethereum.

Ethereum wordt altijd een beetje beschouwd als het kleinere broertje van Bitcoin, de eeuwige nummer twee. Is dat zielig? Niet bepaald. Momenteel is er in totaal voor 237 en een half miljard (!!!) Amerikaanse Dollar aan Ethereum in de omloop. Er zijn dagen dat we het niet op onze rekening hebben staan, zullen we maar zeggen.

En niet alleen dat, het gaat uitstekend met Ethereum. Deze week wist Ethereum zijn oude record te verpletteren en wist boven de 2000 dollargrens te sluiten, een hele bijzonder knappe prestatie. Ethereum werd uitgevonden door Vitalik Buterin, een hele grote naam in de crypto industrie.

Maar wat is Ethereum dan?

In februari 2017 werd de Ethereum Enterprise Alliance opgericht, een samenwerkingsverband van ruim 30 grote bedrijven (onder wie Microsoft, BP en de Amerikaanse bank JP Morgan) die wilden experimenteren met het gebruik van Ethereum.

Begin mei sloten nog eens 86 bedrijven zich bij de alliantie aan, onder wie Samsung en Toyota. Ook de Russische president Vladimir Poetin is enthousiast. Vorige week had hij een ontmoeting met de genoemde Ethereum-uitvinder Vitalik Buterin. Poetin wil met de technologie een nationale digitale munt maken en hoopt de Westerse economieën een stapje voor te kunnen zijn.

Ethereum is een blockchaintoepassing die transacties via decentrale applicaties (dApps) kan versturen. Hierdoor is er dus geen centraliseerde applicatie nodig, maar kan dit allemaal decentraal en zonder winstoogmerk gebeuren.

Tegelijkertijd heeft Ethereum een achilleshiel, zo blijkt een aantal jaar na het uitvinden ervan. Het grootste probleem is de schaalbaarheid van de Ethereum blockchain. Toen er nog niet enorm veel transacties werden uitgevoerd, kon Ethereum het aantal gebruikers prima aan. Nu Ethereum populairder en populairder wordt, valt dit vies tegen en lopen de kosten voor het gebruik van de blockchain behoorlijk op.

Alle reden voor het developer team van Ethereum om aan de slag te gaan met een passend vervolg op Ethereum, Ethereum 2.0. Wij schreven inmiddels een uitgebreid artikel over Ethereum 2.0, wat absoluut de moeite van het lezen waard is indien je je wat meer wilt verdiepen in de vraag ‘Wat is Ethereum?’.

Bitcoin Cash (BCH) weer op de weg terug?!

Bitcoin Cash (BCH) is een hard fork van Bitcoin. Logisch, want de namen van de crypto zijn vrijwel identiek. Dat gezegd hebbende, Bitcoin en Bitcoin cash besloten in 2017 om allebei een andere richting op te gaan. Tot op dat moment was de historie van beide blockchains dan ook identiek aan elkaar.

Bitcoin Cash staat inmiddels op een keurige twaalfde plek qua marktwaarde, maar doet het natuurlijk aanzienlijk slechter dan de onversaagde nummer 1 van de wereld. Toch mag ook Bitcoin Cash aardig meeprofiteren van het positieve sentiment van zijn grotere broer.

Bitcoin Cash is net als Bitcoin in steeds meer online winkels te gebruiken als geldig betaalmiddel. Zo kondigde PayPal eind maart aan dat alle Amerikaanse gebruikers van deze gigantische betaalprovider konden afrekenen met gebruik van hun Bitcoin, hun Ethereum, maar ook hun Bitcoin Cash,

Ben je benieuwd naar crypto kopen of naar wat Ethereum of Bitcoin Cash zou kunnen doen voor jouw beleggingsportfolio? Bezoek dan eens onze website en vind betrouwbare aanbieders waar jij je crypto kunt kopen!

advertentie
advertentie