Afbeelding
Foto door form PxHere

4 tips om water te besparen

22 juni 2021 om 07:29 Partnercontent

Water besparen is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook goed voor het milieu. Door een paar kleine dingen in huis te veranderen, kun je al flink besparen op je kosten voor water en energie. Dit zijn 4 makkelijke tips om minder water te gebruiken, waaronder regelmatig cv-onderhoud.

Tip 1: Laat je cv-ketel controleren

Jaarlijks cv-ketel-onderhoud is belangrijk. Als je elk jaar je cv-installatie door een loodgieter of een andere specialist laat controleren, dan is de kans dat je plots onder een ijskoude douche staat een stuk kleiner. Ook zorg je er zo voor dat je cv-ketel altijd optimaal afgesteld is en zo zuinig mogelijk werkt. Vraag de loodgieter of je hr-ketel of cv-installatie waterzijdig kan worden ingeregeld. Hiermee kun je tot wel 20% op je gasverbruik besparen.

Tip 2: Douche bewuster

De snelste manier om water te besparen is door korter te douchen. Maar dit betekent echt niet dat je opeens flink moet inleveren op je tijd onder de douche. Door maar één minuut korter te douchen dan normaal, kun je met het hele gezin wel 6.000 liter water per jaar besparen. Zet daarom eens een timer en daag jezelf uit om een minuutje of twee korter onder de douche te staan. Ook een goed idee: vervang je normale douchekop met een waterbesparende douche. Hiermee bespaar je zo’n 3,7 liter per minuut.

Tip 3: Was vuile vaat af met de hand

Heb je maar een paar vuile borden of glazen op het aanrecht staan? Was die dan af met de hand. Een vaatwasser verbruikt erg veel water, namelijk tussen de 15 en 20 liter water per afwas. Zelfs alleen voorspoelen kost al een paar liter water. Grijp daarom eens wat vaker naar de afwasborstel. En gebruik afwasmiddel op natuurlijke basis. Dan kun je het spoelwater namelijk hergebruiken voor je tuin.

Tip 4: Sproei je tuin één keer per week

Met een broeierige zomer op komst halen we maar al te graag de tuinslang weer tevoorschijn. Toch is het niet zo verstandig om elke dag de tuin en het gazon te besproeien. Daarmee verspil je niet alleen ontzettend veel water, maar het is ook minder goed voor al dat groen dan je denkt. Geef je tuin in de zomer liever één keer in de week een fikse hoeveelheid water. Op deze manier krijgen de planten langere wortels. En met langere wortels kunnen ze weer dieper in de bodem water vinden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie