Afbeelding
Veilig online

Veilig online: wat is malware en hoe vermijd je het?

25 juni 2021 om 09:26 Partnercontent

Hoe fantastisch het internet en alle mogelijkheden die het ons biedt ook zijn, het internet gebruiken is helaas niet zonder gevaar. Het biedt toegang tot jouw computer, en daar wordt ook misbruik van gemaakt door mensen met verkeerde bedoelingen. We bespreken het fenomeen malware en hoe je het kunt vermijden.

Wat is malware?

De termijn ‘malware’ is een samenstelling van de Engelse woorden ‘malicious’ en ‘software’ en betekent dus ‘kwaadaardige software’. Over het algemeen gaat het bij malware om een stuk code dat is geschreven om gegevens, netwerken of hosts te stelen, beschadigen of verstoren. Doorgaans is het doel hiervan om geld te verdienen over de rug van nietsvermoedende gebruikers van computers en andere apparaten met een internetverbinding.

Welke vormen van malware zijn er?

Malware bestaat in verschillende vormen. Ten eerste zijn er de virussen, die zich hechten aan schone bestanden en zich vervolgens van daaruit met jouw hulp verspreiden. Daarnaast zijn er wormen. Dat zijn zelfstandige stukjes software die zich zonder hulp kunnen verspreiden. Dit zijn wormachtige programmaatjes die men bots noemt. Deze kruipen in je systeem en verbinden vervolgens met een server die een heel netwerk van ‘besmette’ computers aanstuurt en met behulp van deze computer bijvoorbeeld de beruchte DDoS-aanvallen uitvoert. Verder zijn er ook Trojan horses, die lijken op legitieme software maar de achterdeur openzetten voor andere malware soorten. Dan is er ook nog spyware, kwaadaardige code die zich ongemerkt in je systeem nestelt en informatie zoals wachtwoorden, creditcardnummers en surfgedrag doorsluist. Daarnaast bestaat er adware, die je in je computersysteem sluipt en je irritante advertenties blijft tonen.

Hoe bescherm je apparaten tegen malware?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je last krijgt van malware op jouw apparaten Ten eerste moet je ervoor zorgen dat het besturingssysteem van je apparaat altijd up-to-date is. Met updates worden namelijk bekende beveiligingslekken gedicht. Daarnaast is het altijd verstandig om geen bestanden die openen die je niet vertrouwt en geen websites te bezoeken waarvan je vermoedt dat die wel eens malware zouden bevatten. Daarnaast is een goede beveiligingssoftware van groot belang. Beveiligingssoftware herkent gevaarlijke programma’s en verwijdert ze. Het is belangrijk dat je software een firewall heeft die automatisch bijgewerkt wordt. Een goede software is bijvoorbeeld Veilig Online. Deze is beschikbaar bij de internetprovider Solcon. Deze software zorgt ervoor dat je op al je apparaten zorgeloos online kunt zijn. En niet alleen jij, maar ook je kinderen met de Ouderlijk Toezicht tool.

Wees dus alert en denk niet te licht over de gevaren van het online zijn. Investeer in goede bescherming, want je kunt beter je geld kwijt zijn aan een goede virusscanner dan aan cybercriminelen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Solcon.  

Anne van den Houten

advertentie
advertentie