Afbeelding
Photo by Rocco Dipoppa on Unsplash

Invloed Brexit op reizen naar het buitenland

8 juli 2021 om 11:11 Partnercontent

Amper een week voor het einde van de Brexit overgangsperiode tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zijn premier Boris Johnson en voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen erin geslaagd om op het laatste moment een overeenkomst te sluiten. Het horrorscenario van een “harde” Brexit is vermeden, maar toch veranderen er een heel aantal zaken. Hoe heeft de Brexit het reizen naar het buitenland beïnvloed?

Hebben Britten een visum nodig voor Europa?

Toeristen uit het Verenigd Koninkrijk hebben ook na de Brexit geen visum nodig om naar Europa te reizen voor een kort verblijf. Zolang het verblijf in Europa niet langer duurt dan 90 dagen binnen een periode van 180 dagen, heeft men geen visum nodig om naar een van de landen binnen de Europese Unie te reizen, en ook niet naar IJsland, Noorwegen, Liechtenstein en Zwitserland. Indien de reis langer dan 90 dagen duurt, moet er wel een visum aangevraagd worden.

Dit geldt echter alleen voor korte toeristische reizen. Voor zakenreizen kunnen andere regels gelden. Hoewel de meeste landen ook geen visum voor korte zakenreizen in het Verenigd Koninkrijk zullen eisen, gelden er wel uitzonderingen. Het is de verantwoordelijkheid van de reiziger om voor vertrek te controleren wat de specifieke vereisten zijn voor het verlenen van diensten aan EU-landen na Brexit.

 Hebben Nederlanders een visum nodig om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen?

Ook Nederlandse reizigers kunnen nog steeds zonder visum naar het Verenigd Koninkrijk reizen. Inwoners van EU-lidstaten hoeven alleen maar een paspoort te hebben dat geldig blijft voor het gehele verblijf in het Verenigd Koninkrijk. Een van de toekomstige veranderingen is dat identiteitskaarten vanaf 1 oktober 2021 niet meer worden geaccepteerd op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk. Dit betekent dat een paspoort de enige geaccepteerde vorm van identificatie voor buitenlandse bezoekers zal zijn.  

Veranderingen in de EHIC 

Europese ziekteverzekeringskaarten, of EHIC’s, geven reizigers toegang tot door de overheid verstrekte gezondheidszorg in heel Europa tijdens hun reis. In het Verenigd Koninkrijk is de EHIC vervangen door de Global Health Insurance Card, oftewel de GHIC.

Reizen buiten Europa

Brexit zal voor Britse reizigers beperkte gevolgen hebben voor het reizen naar landen buiten de Europese Unie. Groot-Brittannië geniet een aantal privileges als het gaat om reizen naar het buitenland. Zo hebben Britse inwoners geen visum nodig als ze naar de Verenigde Staten of naar Canada reizen. Voor een reis naar Noord-Amerika kunnen zij namelijk nog steeds gebruikmaken van het ESTA voor de USA of het eTA Canada. Ook kunnen reizigers uit Groot-Britannië nog steeds zonder visum naar Vietnam reizen voor een verblijf van maximaal 15 dagen. Geen van deze overeenkomsten zijn veranderd door de Brexit.

Anne van den Houten

advertentie
advertentie