Afbeelding
Foto door form PxHere

Hoe kies je de juiste tegelgrootte?

24 augustus 2021 om 07:13 Partnercontent

Tegelformaten kunnen de uitstraling van je interieur op verschillende manieren beïnvloeden. De look die je je voorstelt van een bepaalde ruimte kan bereikt worden met een tegel van de juiste grootte.

Bij iedere tegeloutlet kun je een breed scala aan tegelformaten vinden die te gebruiken zijn voor de verschillende kamers in huis. In dit artikel komen de verschillende aspecten van tegelgrootte aan bod en de manier waarop deze de uitstraling van je interieur beïnvloeden. 

Tegelformaat en de grootte van de ruimte

Zoek je tegels voor een groot gebied? Zoals een open keuken, eetkamer of een ruime woonkamer? Kies dan ook voor tegels van een groot formaat. Middelgrote kamers kunnen het beste gecombineerd worden met middelgrote tegels en kleine kamers het beste met kleine mozaïektegels.

Voordat je tegels koopt, maak je eerst een plattegrond van de betreffende ruimte. Bereken de vierkante meters van het gebied en teken hier de tegels in, om te experimenteren met mogelijke tegel vormen- en formaten en de look te creëren die je wilt. Hoe groter de tegel, hoe minder flexibiliteit er is om met de natuurlijke vorm en structuur van het vloeroppervlak te werken.

Tegelformaat en esthetiek

Het gevoel dat je krijgt van een kamer, kan beïnvloed worden door de tegelgrootte. Een strakke, gestroomlijnde uitstraling kun je bereiken door tegels van één of twee verschillende groottes uit te kiezen. Kies je meer dan drie verschillende tegelformaten? Dan straalt de kamer meer complexiteit uit en lijkt deze compacter.

Grote tegels

Tegels van groot formaat met een lengte van minimaal 30 tot 45 centimeter laten een kamer groter lijken. Wanneer je graag een middelgrote kamer groter wilt laten lijken zullen tegels van groot formaat de kamer een ruimer en meer open gevoel geven. Daarbij zal de kamer schoner aanvoelen omdat er minder voeglijnen te zien zijn.

Houd er echter rekening mee dat te grote tegels van meer dan 45 centimeter een kleine ruimte kunnen overweldigen.

Kleine tegels

Tegels van klein formaat zoals metrotegels, planktegels en mozaïektegels voegen diepte en drukte toe aan een kamer en laten de kamer kleiner aanvoelen. Meestal worden kleine tegels gebruikt voor de badkamer, het toilet of de hal, omdat grote tegels er vaak niet consistent uit zien in kleinere ruimtes.

Om een klassieke look te creëren kun je kleine tegels horizontaal plaatsen. Voor een trendy en elegante uitstraling kun je ze echter het beste in een visgraat patroon leggen.

Voeglijnen

Wie de voorkeur geeft aan een moderne look kan het beste tegels van groot formaat uitkiezen. Omdat grote tegels minder voeglijnen hebben, zorgt dit voor een strakke en schone uitstraling. Wil je liever een minder moderne en trendy uitstraling?

Dan kun je altijd kiezen voor middelgrote tegels om de perfecte combinatie te bereiken tussen een klassieke en frisse look. Het geheel zal naadloos ogen als je de kleur van de tegels aanpast aan de kleur van de voeglijnen.

Anne van den Houten

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie