Afbeelding
Vitra bureastoel geel

Wat ergonomische kantoormeubelen voor jou kunnen doen

8 oktober 2021 om 11:16 Partnercontent

Heb je een zittend beroep, dan zijn goede kantoormeubelen belangrijk om lichamelijke klachten zoals rug- en nekpijn te voorkomen. Een goed afgestelde kantoorruimte zorgt ervoor dat lichamelijke klachten worden voorkomen en de productiviteit wordt verhoogd. Je werkt nu eenmaal lekkerder wanneer je je lichamelijk ook goed voelt. Maar hoe werken ergonomische kantoormeubelen, en waar moet je op letten als je ergonomisch wilt werken? We vertellen het je in dit artikel.

Ergonomisch werken

Werk je ergonomisch, dan is je werkomgeving op je lichaam afgestemd. Dat kan op verschillende manieren gedaan worden. Denk aan een verstelbare bureaustoel of een comfortabele vergaderstoel zoals de Vitra EA 117, een monitor die je in hoogte aan kunt passen of een bureau waaraan je ook staand kunt werken. Op die manier zorg je ervoor dat je kantoormeubilair de ondersteuning biedt die jouw lichaam nodig heeft. Je vermindert het risico op fysieke klachten en zorgt dat je comfortabeler aan het werk kunt.

De voordelen van ergonomische kantoormeubelen

Verstelbare kantoormeubelen hebben veel voordelen, bijvoorbeeld:

  • Ze zijn gezond voor je lichaam.
  • Je voorkomt veelvoorkomende klachten zoals rugpijn.
  • Je kunt productiever aan de slag omdat je op de juiste manier werkt.
  • Ergonomische kantoormeubelen gaan lang mee.

Zorg voor een goede instelling

Ergonomische kantoormeubelen kun je op verschillende manieren instellen. Zo kun je ervoor zorgen dat bijvoorbeeld je bureaustoel perfect bij je lichaam past, en je tijdens het werk de juiste houding aanneemt. Belangrijk is daarbij dat de meubelen op de juiste manier worden ingesteld. Bij het instellen van een bureaustoel let je onder andere op de zithoogte, de zitdiepte, de armleggers en de hoogte van de rugleuning. Zo moet je met beide voeten op de grond komen, waarbij je bovenbeen een beetje afloopt. Omdat je heup hierdoor hoger is dan je knie stagneert de doorbloeding niet.

Wissel staand en zittend werken af

Lang achter elkaar zitten kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Ons lichaam is er simpelweg niet voor gemaakt. Ook wanneer je de juiste zithouding aanneemt wanneer je werkt, is het verstandig af en toe overeind te komen. Zit-sta-bureaus kunnen daarbij helpen. Met zo’n bureau kun je zittend en staand werken met elkaar afwisselen. Zo voorkom je dat je te lang achter elkaar zit, ook wanneer je voor je beroep vaak achter een beeldscherm werkt. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie