Afbeelding
Foto: Pixabay

Vraag naar mondkapjes en vinyl handschoenen blijft groot

25 december 2021 om 07:12 Partnercontent

Zeker in de periode kort na de uitbraak van de pandemie in Nederland was de vraag naar beschermende hulpmiddelen als mondkapjes en bijvoorbeeld vinyl handschoenen groot. Mensen met een contactberoep, zoals kappers, schoonheidsspecialisten en mensen in de thuiszorg kozen voor het gebruik van deze middelen om zichzelf en klanten te beschermen tegen een besmetting met het coronavirus. Nog steeds is de vraag naar deze hulpmiddelen groot, zo merken verkopers. Al is de vraag inmiddels beter te doseren dan in de beginfase van de pandemie.

Vraag veel groter dan het aanbod van beschermende hulpmiddelen

Met name gedurende de eerste maanden waarin het dragen van een mondkapje en het gebruik van andere beschermende hulpmiddelen verplicht werd, was de vraag naar deze producten veel groter dan het aanbod. Mondkapjes waren nauwelijks nog te krijgen. Daar waar een mondkapje slechts eenmaal gedragen mocht worden. Inmiddels zijn de achterstanden ingehaald en beschikken meer verkopers over voldoende voorraad van deze hulpmiddelen. Naast de mensen met een contactberoep is er een doorlopende vraag naar deze vinyl handschoenen vanuit de industrie, mensen die werkzaam zijn voor een schoonmaakbedrijf, enzovoorts. Zij droegen de handschoenen al voor de uitbraak van de pandemie.

Nieuw tekort aan zelftesten in drogisterijen

Waar er van de beschermende hulpmiddelen inmiddels voldoende is, geldt dat niet voor de zelftesten. Afgelopen zomer hadden Nederlanders de mogelijkheid om een aantal gratis zelftesten aan te vragen via de overheid. Dat kan inmiddels niet meer, waardoor men voor een zelftest aangewezen is op de drogisterij. Kort na de laatste persconferentie ontstond er een stormloop op deze zelftesten. Het idee is dat mensen bij een verkoudheid, vaak te verklaren door het weer buiten, niet direct een testafspraak maken. Zij voeren eerst een zelftest uit. Mocht de zelftest positief zijn, dan kan men alsnog een afspraak inplannen op een GGD-locatie. Verschillende webwinkels hebben de zelftesten nog wel op voorraad.

Mondkapjes heel normaal geworden voor veel mensen

In het begin voelde het dragen van een mondmasker onwennig voor veel mensen. Tegenwoordig is dat nauwelijks nog het geval. De meeste mensen vinden het dragen van een mondkapje normaal geworden. Daarbij worden de mondkapjes inmiddels in talloze, stijlvolle varianten aangeboden. Zo kun je bij iedere outfit een bijpassend mondkapje zoeken! Het is een alternatief voor de standaard blauwkleurige mondkapjes van papier. Het nadeel daarvan is dat ze maar één keer gebruikt kunnen worden.

Onzekerheid over samenkomen tijdens de feestdagen

Er heerst nog veel onzekerheid over de komende periode. Is het mogelijk om als familie samen te komen tijdens de feestdagen? Kunnen we ook de buren uitnodigen bij de jaarwisseling? Enzovoorts. Het zijn activiteiten die vorig jaar niet door konden gaan door de pandemie. Hoewel het aantal besmettingen in de afgelopen weken gedaald is, ligt dat aantal nog altijd veel te hoog; ver boven de 10.000 besmettingen per dag. Met een verlenging van de maatregelen hoopt het kabinet de druk op de zorg snel te kunnen verlichten, door het aantal besmettingen verder terug te laten lopen. 

Anne van den Houten

advertentie
advertentie