Afbeelding
Photo by Oren Elbaz on Unsplash

Wat is thematisch beleggen?

Partnercontent

Thematisch beleggen is niet bepaald nieuw. Sinds men kan beleggen zijn er altijd handelaren geweest die geloven in het specificeren van hun aandacht op een sector of een centraal thema.

Fundamenteel onderzoek

Aan de andere kant van het spectrum heeft men de beleggers die zich vastbijten in jaarrapporten om een paar gouden bedrijven eruit te vissen. Deze groep beleggers richten zich liever op de fundamenten van goedkope maar goedlopende bedrijven die volgens hen zullen groeien in waarde.

Thematisch

Maar, als we het hebben over thematisch beleggen, dan is dit al een lang bekend begrip. Recent is aan deze traditie van thematisch beleggen een nieuwe bijdrage: de thematische ETF. Met een thematische ETF kan men dus aandelen volgen die volgens de samenstellers van de ETF een specifiek thema zo goed mogelijk volgen.

Zoals hierboven vermeld, is dit niet bepaald nieuw, maar beleggers hebben nu een systematische manier om dit te doen met thematische ETF’s. Een thematische ETF volgt een index van bedrijven die naar verwachting van dezelfde trend zullen profiteren. Men kan dus zelf beleggen in aandelen zonder gebruik te maken van een fondsbeheerder.

Mais, auto’s of robots

Er zijn tal van thema’s, en een snelle zoekactie op het internet toont dit aan. Zo zijn er ETF’s in maïs, waar ze verbonden zijn aan de Amerikaanse landbouw futures. Of men kan ETF’s aanschaffen die zich richten op elektrische auto’s, of robotica.

Daarnaast is het mogelijk om van vastgoed of zonnepanelen te profiteren. Voor beide thema’s is er immers een passende ETF.

Sectoren

Een andere populaire manier van beleggen is beleggen in sectoren. De scheidslijn tussen sectorgericht beleggen en thematisch beleggen kan vaag lijken. Belegt men via een ‘gezondheidszorg-ETF’ direct in de gezondheidszorg of is het een poging om te profiteren van het “thema” van hogere uitgaven voor gezondheidszorg naarmate de bevolking ouder wordt?

Het lijkt een triviaal verschil. Maar door te beleggen in het thema van vergrijzing, worden er ook aandelen relevant in sectoren zoals robotica, waar men robots voor verzorgingstehuizen maakt, of farmaceutische bedrijven die zich richten op ouderdomskwalen.

Dit is dus zeker wat anders dan sector gebonden beleggen. In het bovenstaande voorbeeld zou een sector gebonden belegging zich alleen richting op bijvoorbeeld de farmaceutische industrie, en wellicht in die industrie nog een onderverdeling maken.

Beide strategieën hebben elk hun voor- en nadelen uiteraard. Wanneer men te breed investeert, is de kans aanwezig dat er niet meer geprofiteerd kan worden van een specifieke opleving in een specifieke sector.

Het tegenovergestelde is ook waar: een specifieke sector kan om wat voor reden dan ook ineens een langdurige tegenslag ervaren. En dan heeft men misschien onvoldoende gediversificeerd om verlies te voorkomen.

advertentie
advertentie