De strook ‘afgelast’ kan volgend seizoen wel van de posters af wat Onder Ons betreft.
De strook ‘afgelast’ kan volgend seizoen wel van de posters af wat Onder Ons betreft. Wim Muis

Toneelgroep Onder Ons: een jaar niet spelen, betekent niet elkaar loslaten

16 maart 2021 om 07:35 Podiumkunsten

SLIEDRECHT De posters hingen al twee weken door heel Sliedrecht. De aankondiging had op de site en in het Kompas gestaan. Zaterdag 21 maart 2020 zou toneelgroep Onder Ons haar grote voorstelling spelen in partycentrum de Lockhorst. Maar het coronavirus kwam ook in Nederland. Toen besliste minister Bruno Bruins op 12 maart dat de theaters dicht moesten. Hoe houd je toch contact met de leden en onderlinge verbondenheid in deze bizarre tijden?

door Jan Wieman

Het was om te huilen voor sommige leden, in februari was nog een voorstelling gespeeld in Nieuwpoort, en dat was gelijk de laatste keer geweest, zo bleek later. Spelers en publiek waren hartstikke enthousiast over het stuk en de manier waarop het gespeeld was. Behalve de voorstelling in De Lockhorst stonden er nog 5 andere reserveringen voor de klucht ‘De Butler’ gepland die allemaal aan een zijden draadje kwamen te hangen.

,,Misschien kunnen we hier later in het seizoen nog wel optreden als corona weer achter de rug is”, waren toen nog de optimistische geluiden van de spelers. ,,We hebben tenslotte niet voor niets al die maanden gerepeteerd, het zat er zo goed in, het ging zo lekker.” Vanaf begin september waren de negen spelers en regisseur bijna elke maandagavond 2½ uur aan het repeteren geweest om te zorgen dat het publiek weer een leuke avond zou hebben.

Op de posters kon de strook ‘afgelast’ worden geplakt, de grote zaal in De Lockhorst zou goed gevuld zijn. De boekingen in andere plaatsen werden successievelijk ingetrokken. De spelers kwamen nog wel bij elkaar in het repetitielokaal voor het geval dat er toch nog… maar na een paar weken en sombere mededelingen vanuit het kabinet vervloog alle hoop en werd het seizoen vroegtijdig afgesloten.

De verbinding met de club en tussen de leden onderling bleef verzorgd. Er ging geen verjaardag voorbij of elk lid kreeg vanuit de club een felicitatie waarna er via de app een golf aan felicitaties volgde van alle andere leden. Bij ziekte of een belangrijke gebeurtenis werden leden op de hoogte gesteld en volgden reacties via post, telefoon of sociale media. Rond nieuwjaar werd vanuit het bestuur aan alle leden een speciale kaart gezonden om iedereen alle goeds te wensen en een hart onder de riem te steken. Daarnaast liepen en lopen er nog een aantal losse en vaste lijntjes die in de loop van de jaren zijn ontstaan dus volgen daar telefoontjes, appjes en bezoekjes uit.

Omdat de klucht ‘de Butler’ zo goed in elkaar zat en erg leuk is werd besloten die in het seizoen 2020-2021 weer te gaan spelen. Door veranderingen in de spelersgroep viel er weer veel te repeteren vanaf september maar dat duurde maar even want toen kwam de toename van het besmettingsgevaar en de 1½ meter afstand houden. Daarmee werd het repeteren voor een aantal mensen onmogelijk. Onder Ons werd stil. Ook de ‘babbeltrucs’ een voorlichtingsproject aan kwetsbare mensen en een samenwerkingsverband tussen de politie en Onder Ons werd stopgezet.

Maar nu er gloort weer hoop, het seizoen 2021-2022 begint in september. Minder besmettingen, meer vaccinaties? Weer mogelijkheden om te gaan repeteren? Wat de toneelgroep betreft kan het weer als het tenminste veilig is. Het publiek hoeft niet (Z)Onder Ons.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie