Lilianne Ploumen neemt de petitie in ontvangst van de Gorinchemse initiatiefnemers
Lilianne Ploumen neemt de petitie in ontvangst van de Gorinchemse initiatiefnemers Kees van Willigen

Petitie voor behoud spoedeisende hulp aangeboden aan leden Tweede Kamer

Politiek

DEN HAAG De petitie voor het behoud van de spoedeisende hulp (SEH) van het Beatrixziekenhuis in Gorinchem is vandaag (2 december) aangeboden aan drie leden van de Tweede Kamer. Inmiddels is deze petitie dik 21.000 keer ondertekend. Het streven is 40.000 handtekeningen.  

door Louis van Oort

Afgelopen maand ontstond commotie na de zogenoemde ‘Houtkoolschets Acute zorg’ van het ministerie van VWS. In dat stuk worden plannen ontvouwd om de SEH bij algemene, regionale ziekenhuizen te sluiten en meer te concentreren. De Houtkoolschets is vooral bedoeld als discussiestuk, in de schets worden geen specifieke ziekenhuizen genoemd.  

IEDEREEN IN HET GEWEER Hierop kwam alles en iedereen in de regio Gorinchem in het geweer. Acute hulpverlening bij het Beatrixziekenhuis mag niet verdwijnen, zo stelde Rivas Zorggroep waar het Beatrix Ziekenhuis onder valt. Ook de gemeente Gorinchem gaf aan alles in het werkt te stellen om de SEH van het Beatrixziekenhuis te behouden. 

De politiek roerde zich ook stevig: een door PvdA en Democraten Gorinchem (DG) ingediende en door alle fracties gesteunde motie sprak zich uit tegen de voorgenomen sluiting van SEH en Huisartsenpost. De motie werd verstuurd naar de gemeenteraden van Hardinxveld-Giessendam, Altena, Vijfheerenlanden, Molenlanden, Sliedrecht, Drechtsteden en Gorinchem.  

INITIATIEF PETITIE Enkele verontruste inwoners van Gorinchem (Jeanette Hessels en Kitty van Ieperen) gingen concreet aan de slag en startten op 7 november een petitie voor het behoud van de spoedeisende hulp van het Beatrixziekenhuis. Die werd binnen 12 uur al door enkele duizenden inwoners ondertekend. Uiteindelijk zetten 21.380 mensen hun handtekening onder de petitie. Hessels en Van Ieperen, die de afgelopen tijd onderteund werden door de Gorinchemse raadsleden Kees van Willigen en (DG) en Jack van Oostrum (PvdA Gorinchem), boden de petitie woensdag 2 december aan drie kamerleden aan, te weten Lilianne Ploumen van de PvdA, en SP-fractieleden Maarten Hijink en Henk van Gerwen.

In januari wordt de inmiddels beruchte Houtskoolschets besproken in de Tweede Kamer. Voor die tijd hopen de initiatiefnemers van de petitie 40.000 handtekeningen te hebben. Dat is voldoende om een burgerinitiatief geagendeerd te krijgen. 

Wie ook de petitie wil ondertekenen kan dat hier doen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie